Oost-Indische Buurten

In dit lexicon vindt u alle lemma’s van de Oost-Indische straten die in Oost-Indische buurten liggen. Van elk lemma is een omschrijving gegeven. Voorbeeld: Woont u in de Javastraat of aan de Van Heutszlaan dan zoekt u op ‘Java’ of ‘Heutsz’ en u krijgt een omschrijving te zien. Bij een lange omschrijving moet u het lemma links aanklikken en de totale beschrijving verschijnt. Onderaan ziet u hoe vaak het lemma vernoemd is en in welke combinatie (-straat, -laan, -weg, -plantsoen, -pad, etc.) het voorkomt.

Zoeken naar begrippen

Begrippenlijsten

Term Definitie
Kalimantan

Kalimantan is het Indonesische deel van het eiland Borneo. De overige delen zijn Oost-Maleisië en Brunei. In Indonesië heeft het woord Kalimantan betrekking op het hele eiland. Zie ook Borneo.

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Kalimantan (1), Kalimantanstraat (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 1039
Karimata

De Karimata-eilanden, ongeveer zestig in getal, liggen dicht bij Borneo in de Straat Karimata, een brede zeestraat in Indonesië. Hij verbindt de Javazee met de Zuid-Chinese Zee tussen de eilanden Sumatra en Borneo. De straat is ongeveer 150 km breed, gemeten van Borneo tot het eiland Billiton, dat voor de kust van Sumatra ligt.

Bron
-           J. Bezemer, Beknopte Encyclopaedie van Nederlandsch-Indië (1921) p.224.

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Karimatastraat (3)

Author - Dick Rozing
Hits - 962
Kastoeri

Kastoeri is een papegaaiensoort (purperkap lori) met rode kop, nek en onderlijf, donkergroene vleugels en helderblauwe rug. Komt onder andere voor in de Molukken.

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Kastoeristraat (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 843
Kebaja

De kebaja is een dagelijks kledingstuk, een knie- tot kuitlange blouse met lange mouw die aan de binnenkant onzichtbaar gesloten wordt met kleine veiligheidsspelden.

Bron
-           https://malukuhuizen.nl/adat-klederdracht.html#sec01 (17-11-2017)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Kebajastraat (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 908
Kedoe

Kedoe is een voormalige residentie in de provincie Midden-Java met als hoofdplaats Magelang. Het werd begrensd door ten westen door de gewesten Semarang en Banjoemas, ten oosten door Semarang, Soerakarta en Jokjakarta, ten zuiden door Jokjakarta en de Indische Oceaan en ten westen en noordwesten door de residentie Banjoemas. Kedoe is rijk aan belangrijke overblijfselen uit de Hindoetijd.

Het vrachtschip ms Kedoe is in 1921 gebouwd voor de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd door het Deense Burmeister & Wain en in 1954 afgevoerd.

Bronnen
-           J. Bezemer, Beknopte Encyclopaedie van Nederlandsch-Indië (1921) p.228.
-           http://www.maritiemdigitaal.nl/index.cfm?event=search.getadvancedsearch&shipname=Kedoe (17-11-2017)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Kedoestraat (2)

Author - Dick Rozing
Hits - 1180
Kloppenburg-Versteegh, Jans

Johanna Maria Carolina (Jans) Kloppenburg-Versteeg (Soekamangli, 16 mei 1862 – 4 oktober 1948, Malang) was een schrijfster van een kruidengeneeskundig handboek. Dit verscheen in 1907 beleefde enkele herdrukken en werd vooral gebruikt in gebieden waar weinig dokters zijn. Het boek is in Nederlands-Indië zeer beroemd. Het was Jans’ moeder die de zieken op en rond de plantage genas met behulp van geneeskrachtige planten en kruiden. Haar kennis draagt ze over op Jans. Ook schrijft zij een gids voor Europese vrouwen die naar Indië verhuizen: Het leven van de Europeesche vrouw in Indië (1913). Van 1917 tot 1938 woonde ze in Nederland, van 1918 tot 1920 woonde ze in het katholieke Nijmegen op de Groesbeekseweg en de Berg en Dalseweg in Nijmegen. Ook hier hield zij zich bezig met onderzoek naar de geneeskrachtige eigenschappen van planten. Ze kreeg kritiek te verduren van gevestigde Westerse medici, die haar van kwakzalverij betichten.

Bron
-           Pieke Hooghoff

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren) 
Jans Kloppenburgstraat (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 871
Synoniemen - Kloppenburg
Kol, Henri Hubertus van

Henri Hubertus van Kol is geboren op 23 mei 1852 in Eindhoven en overleden op 22 augustus 1925 te Aywaille in België. Van Kol was een internationaal georiënteerde koloniale woordvoerder uit de beginjaren van de SDAP (Sociaal-Democratische Arbeiderspartij), waarvan hij medeoprichter was. Na zijn eindexamen ging Van Kol in 1870 naar de Polytechnische School in Delft. In 1872 woonde hij het Haagse congres van de Internationale bij, waar hij persoonlijk kennis maakte met Karl Marx en voor de duur van het congres als gids en tolk van de familie Marx fungeerde. In 1876 vertrok hij naar Indië. Hij bleek een goed ingenieur te zijn met, zoals men dat noemde, een 'goede terreinblik'. Aanvankelijk was hij werkzaam bij de Sampean-werken op Oost-Java en later, na een Europees verlof, tussen 1886 en 1892, bij de Pemali-werken op Noord-Midden-Java.

 

Author - Dick Rozing
Hits - 823
Synoniemen - Henri Hubertus van Kol
Kota Baroe

De Kota Baroe was een vrachtschip van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd (KRL). Het motorschip werd in 1929 gebouwd bij werf De Schelde in Vlissingen. In 1942 werd het verkocht aan US War Shipping Administration en omgebouwd tot troepentransportschip. Tot maart 1942 voer het als zogenaamd vrij schip met vracht in de Pacific. In 1946 werd het overgedragen aan de Nederlandse regering. Twee jaar later kwam het schip terug bij de Rotterdamse Lloyd die het herbouwde naar de vooroorlogse situatie. De Kota Baroe voer toen op Nederlands-Indië. Naar Indië konden 1800 militairen worden meegenomen. Op de terugreis was er plaats voor 1000 repatrianten.

In 1957 werd het schip in Hongkong gesloopt.

Bron
-           https://nl.wikipedia.org/wiki/Kota_Baroe_(schip,_1929) (geraadpleegd 16-7-2019)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Kota Baroestraat (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 992
Kota Inten

De Kota Inten is een schip dat in opdracht van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd werd gebouwd bij de werf Fijenoord en kwam als vrachtschip in 1927 in de vaart op Nederlandsch-Indië. Het schip had tevens voorzieningen om 28 passagiers te kunnen vervoeren. In 1943 vertrok het naar Amerika om als troepentransportschip omgebouwd te worden met een capaciteit om 1750 manschappen te vervoeren. In 1946 kwam het schip weer terug naar Nederland om vervolgens in opdracht van de regering Nederlandse militairen naar Nederlands-Indië te vervoeren en tevens repatrianten mee terug te nemen. Op 21 maart 1951 arriveerde de Kota Inten, die overigens twee reizen voor haar rekening zou nemen, in de Rotterdamse haven. Er waren in totaal 1022 passagiers aan boord, waarvan 900 mensen van Molukse afkomst en een groep van 122 repatrianten. Een prettig ontvangst viel deze eerste groep niet ten deel, want al kort na aankomst kregen de militairen te horen dat zij uit hun functie waren ontslagen. De overige militairen kregen hun ontslagbericht zelfs al tijdens de reis uitgereikt. In 1957 werd de Kota Inten gesloopt.

Bron
-           http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00336/achtergrond/boten/kota-inten (10-11-2017)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Kota Inten (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 1434
Kramat

Er zijn diverse plaatsen in Indonesië die Kramat heten. Ook kan het verwijzen naar heilig graf of heilige plaats.

Bron
-           J. Bezemer, Beknopte Encyclopaedie van Nederlandsch-Indië (1921), p. 260.

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Kramatplantsoen (1), Kramatweg (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 776
Kraton

Kraton in het Maleis keraton, betekent vorstenverblijf (Jav. het hof) en in het bijzonder de residentie van de Soesoehoenan van Surakarta (Kraton Soerakarta Hadiningrat, paleis van Pakoeboewono II van Soerakarta tot Pakoeboewono IX van Soerakarta) en van de Sultan van Jokjakarta (Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat, paleis van Hamengkoeboewono I dat ook nu door Hamengkoeboewono X wordt gebruikt), en het verblijf van de vorsten van Aceh. Het woord kraton is afgeleid van ke-ratu-an, de plaats waar de vorst met zijn vrouw en kinderen verblijf houdt.

Bron
-           J. Bezemer, Beknopte Encyclopaedie van Nederlandsch-Indië (1921), p. 261.

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Kratonkade (1), Kratontuin (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 975
Kruyt, Albertus Christiaan

Albertus Christiaan Kruyt is geboren op 10 oktober 1869 in Soerabaja en overleden op 19 januari 1949 te  Den Haag. Kruyt was een zoon van zendeling Johannes Kruyt van Modjowarno (Java). Hij woonde vanaf 1876 in het tehuis voor zonen van zendelingen te Rotterdam, aansluitend doorliep hij de zendeling-opleiding van het Nederlands Zendelinggenootschap (NZG), waarna hij in 1890 door het NZG naar Celebes werd uitgezonden. In december 1890 komt hij na in het huwelijk te zijn getreden met Johanna Moulijn op Celebes aan. Hij werkte een korte tijd in Gorontalo om vervolgens 40 jaar in het Poso-gebied ('Toradja-land') te blijven. In 1947 ontstond mede door zijn zendingswerk de Gereja Kristen Sulawesi Tengah, de Christelijke Kerk van Midden-Celebes. Kruyt werd internationaal bekend door zijn etnografische onderzoek onder de Toradja's. Hij werkte nauw samen met N. Adriani van het Nederlands Bijbelgenootschap. Voor zijn onderzoek maakte hij diverse reizen door de hele Indische archipel. In 1932 repatrieerde hij en was hij lid van diverse besturen (Nederlands Zendelinggenootschap, Samenwerkende Zendings Corporaties, Verenigde Nederlandse Zendingscorporaties, Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde en Simavi). Aan de Nederlandse Zendingsschool te Oegstgeest gaf hij les in onder andere etnologie. Kruyt publiceerde zeer veel. Zijn belangrijkste werken zijn Het animisme in den Indischen archipel, ’s-Gravenhage, 1906, De Bare'e-sprekende Toradja's van Midden-Celebes, Batavia, 1912-1914, 3 delen, derde deel door N. Adriani en  De West-Toradja's van Midden-Celebes, Amsterdam, 1938.

Bron
-           http://resources.huygens.knaw.nl/zendingoverzeesekerken/RepertoriumVanNederlandseZendings-EnMissie-archieven1800-1960/gids/persoon/1724655678  (18-11-2017)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Dr. Kruytstraat (1)

 

Author - Dick Rozing
Hits - 925
Synoniemen - Kruyt