Oost-Indische Buurten
In dit lexicon vindt u alle lemma’s van de Oost-Indische straten die in Oost-Indische buurten liggen. Van elk lemma is een omschrijving gegeven. Voorbeeld: Woont u in de Javastraat of aan de Van Heutszlaan dan zoekt u op ‘Java’ of ‘Heutsz’ en u krijgt een omschrijving te zien. Bij een lange omschrijving moet u het lemma links aanklikken en de totale beschrijving verschijnt. Onderaan ziet u hoe vaak het lemma vernoemd is en in welke combinatie (-straat, -laan, -weg, -plantsoen, -pad, etc.) het voorkomt.
Begrippenlijsten
Term | Definitie |
---|---|
Namlea | Namlea is de hoofdplaats met luchthaven op het eiland Buru in de Molukken. Er wonen ruim 37.000 mensen in 2010. Bron Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Hits - 882
|
Nias | Nias is een Indonesisch eiland op 125 km voor de westkust van Sumatra in de Indische Oceaan. Nias is een regentschap (kabupaten) in de provincie Noord-Sumatra. De hoofdstad van Nias is Gunung Sitoli en heeft 131.000 inwoners. In 2014 bedroeg het inwonertal van het eiland 788.132. Het hoogste punt van het eiland is de Gunung Lelematsjua, 886 m. Door zijn ligging heeft Nias geregeld te maken met aardbevingen en tsunamis, zoals die van 26 december 2004 en 28 maart 2005. Bij deze laatste kwamen ongeveer 2.000 mensen om en was tachtig procent van de hoofdstad verwoest. In 1669 waren er al contacten tussen de Nederlanders en Nias. De VOC had een verbond gesloten met 33 dorpen en in bezit genomen. Nias was belangrijk door de slavenhandel. Pas in 1857 werd het eiland in zijn geheel in bezit genomen door het Nederlandse Gouvernement. De slavenhandel, o.a. naar Padang, werd toen verboden. Nias is voornamelijk protestants christelijk. Bronnen Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Hits - 910
|
Nieraeth, Jan Napoleon | Jan Napoleon Nieraeth (Kediri, 10 maart 1916 – Nijmegen, 8 maart 1993) was een sociaal bewogen voorvechter van Indische activiteiten en organisaties, zoals de Nijmeegse pasar malam. Jan Nieraeth is opgegroeid in Kediri, Oost-Java. Hij komt met zijn gezin als de laatste groep Indische Nederlanders in 1965, spijtoptanten, naar Nederland, Nijmegen. Hij weet een groot netwerk op te bouwen en heeft contacten met de Indonesische Ambassade en met de Gemeente Nijmegen. Hij neemt deel aan vele culturele Indische activiteiten, zoals de Culturele pasar malams, waarmee onderscheid moet worden gemaakt van de meer commerciële pasar malams. Met de opbrengst van de pasar malams worden culturele activiteiten in de stad ondersteund. Tijdens de pasar malam in 1991 ontving hij de bronzen erepenning van gemeente Nijmegen. Bron Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Hits - 1381
|
Nieuw-Guinea | Nieuw-Guinea, in het Indonesisch Pulau Irian, is een eiland dat bestaat uit een westelijk Indonesisch deel, Pulau Papoea (voorheen West-Papoea, Irian Bharat en van 1966-2000 Irian Jaya) en een oostelijk deel gevormd door de constitutionele monarchie Papoea-Nieuw-Guinea, die ook nog allerlei eilanden verder naar het oosten omvat. Het eiland is met een oppervlakte van 786.000 vierkante kilometer na Groenland het grootste eiland ter wereld. Het westelijke deel is 421.981 vierkante kilometer en had in 2005 bijna 2,8 miljoen inwoners. Nieuw-Guinea was van 1607 tot 1949 deel van Nederlands-Indië. Na de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië tussen 1945 en 1949 maakte het westelijk deel van Nieuw-Guinea tot 1962 als Nederlands-Nieuw-Guinea deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden en was het het laatste restant van de Nederlandse koloniën in deze regio.
Hits - 1123 Synoniemen -
Pulau Irian |
Numan, Hendrikus Johannes | Hendrikus Johannes Numan werd geboren op 29 juni 1926 te Wijk aan Zee en Duin en is overleden op 26 september 1947 te Brastagi, Nederlands-Indië. Na de lagere school volgde hij twee jaar de ambachtsschool (LTS) in IJmuiden. Hierna ging hij werken in het magazijn van de Hoogovens. Tijdens de bezetting werd hij op last van de bezetters gedwongen te helpen bij de bouw van de bunkers op het forteiland tussen de pieren van IJmuiden. Na de oorlog tekende hij als vrijwilliger voor de militaire dienst en vertrok naar Nederlands-Indië. Als soldaat eerste klas werd hij ingedeeld bij de 1e Compagnie stoottroepen infanterie IV van het K.N.I.L. Tijdens een patrouille op 26 september 1947 te Brastagi in de sector Medan op Sumatra werd hij doodgeschoten. Hij ligt begraven op de begraafplaats Leuwigadjah op Sumatra. Hij is een van de negen inwoners uit Beverwijk die door oorlogshandelingen in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen. Het 'Indië-monument' in Beverwijk is opgericht ter nagedachtenis aan deze negen inwoners. Bron Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Hits - 812
|
Nusa Laut | Nusa laut is het kleinste Lease-eiland, oppervlakte 12 km2. De 24 km. lange kuststrook is omgeven door ondiepe riffen. De hoogste berg, Gunung Lawakawo is 305 m. De zeven dorpen van Nusa Laut, die via de kustweg met elkaar zijn verbonden, tellen bij elkaar ruim 5.000 inwoners (2010). De Nederlanders hebben de Portugezen verdrongen van Nusa Laut. In 1621 moest Nusa Laut trouw zweren aan Jan Pieterszoon Coen. De bevolking ging wel in verzet, maar dat werd door de VOC gebroken, waarna de VOC het monopolie over de kruidnagelcultuur had. Het eiland bezit de restanten van Fort Beverwijk. In 1817 kwam Pattimura in verzet tegen het Nederlandse bewind. Er kwam opstand, die werd onderdrukt. De regent, Radja Triago werd geëxecuteerd. Martha Christiana Tiahahu vocht door, maar werd gearresteerd en overleed op weg naar Java. Bronnen Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Hits - 1151
|