Oost-Indische Buurten

In dit lexicon vindt u alle lemma’s van de Oost-Indische straten die in Oost-Indische buurten liggen. Van elk lemma is een omschrijving gegeven. Voorbeeld: Woont u in de Javastraat of aan de Van Heutszlaan dan zoekt u op ‘Java’ of ‘Heutsz’ en u krijgt een omschrijving te zien. Bij een lange omschrijving moet u het lemma links aanklikken en de totale beschrijving verschijnt. Onderaan ziet u hoe vaak het lemma vernoemd is en in welke combinatie (-straat, -laan, -weg, -plantsoen, -pad, etc.) het voorkomt.

Zoeken naar begrippen

Begrippenlijsten

Term Definitie
Obi

Obi is een eiland in de Molukken in Indonesië, in het Maleis Palau Obi, of Obi besar. Het is 2.524 km² groot en het hoogste punt is 1611 m. Het is het hoofdeiland van de Ombi-eilanden, een eilandengroep gelegen tussen in het noorden de eilanden Bacan en Ternate en in het zuiden Seram. De kleinere eilanden heten onder andere Pulua Bisa, Pulau Obilatu, Pulua Tapat, Pulua Tobolai en Pulua Gomumu. Op 9 mei 1683 zijn de eilanden verkocht door de Sultan Alwadin van Bacan aan de VOC.

Bronnen
-           P.A. van der Lith en Joh. F. Snelleman, Encyclopaedie van Nederlandsch-Indië, deel 3 (1896-1905), p.40-41.
-           J. Bezemer, Beknopte Encyclopaedie van Nederlandsch-Indië (1921) p.352.
-           https://nl.wikipedia.org/wiki/Obi_(Molukken) (23-11-2017)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Obihof (1), Obiplein (1), Obistraat (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 1013
Ombilin

Ombilin of Oembilin is de naam van de afwatering, ofwel hoofdrivier  van het Singkarakmeer in Sumatra’s Westkust. Maar het meest bekend is Ombilin door het naar haar genoemde steenkolenveld bij Sawah Lunto ligt ongeveer 70 km. ten noordoosten van Padang op Sumatra. Het steenkoolgebied werd ontdekt door de Nederlandse ingenieur W.H. de Greve in 1868. De ontginning van de kolenmijn startte in 1892 met dagbouw na de aanleg van een spoorlijn. Vóór de onafhankelijkheid bereikte de steenkoolproductie in 1930 zijn piek met meer dan 620.000 ton per jaar. In de periode 1942-1945 werd de mijn gecontroleerd door Japan. De mijn is nu eigendom van PT Tambang Batubara Bukit Asam (PTBA) en wordt beheerd door de China National Technology Import-Export Corporation (CNTIC). De mijn produceert ongeveer 500.000 ton per jaar. De geschatte reserve is 90,3 miljoen ton, waarvan 43 miljoen ton nog te delven valt.

Bronnen
-           J. Bezemer, Beknopte Encyclopaedie van Nederlandsch-Indië (1921) p.355.
-           https://en.wikipedia.org/wiki/Ombilin_Coal_Mine (23-11-2017)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Ombilinstraat (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 938
Synoniemen - Oembilin
Oost-Indië

Volgens het woordenboek is Oost-Indië of Oostinje, het deel van Azië gevormd door een groep eilanden tussen Malakka en Australië. In Den Haag is een straatnaam vernoemd naar de herberg Nieuw Oost-Indië. De staat Nederlands Oost-Indië heeft nooit bestaan, wel vanaf 1816 Nederlands(ch)-Indië.

Bron
-           Van Dale

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Laan van Nieuw-Oost-Indië (1), Laan van Oost-Indië (1), Oost-Indischekade (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 1240
Outhoorn, Willem van

Willem van Outhoorn werd op vier mei 1635 geboren in Larike, Ambon. Zijn ouders waren Cornelis van Outhoorn en Agnetha Tielmans. Zijn vader was koopman in dienst van de VOC. Willem werd voor zijn opvoeding en scholing naar Nederland gezonden. Hij schreef zich in 1653 in aan de Leidse universiteit en ging rechten studeren. Na zijn promotie in 1658 vertrok hij als onderkoopman op het schip de Malakka in 1659 naar Indië. Hij arriveerde in 1660 in Batavia en bleef daar de rest van zijn leven wonen en werken. Hij werd raad van Indië in 1669. Na diverse functies werd Van Outhoorn door de Heeren XVII op 17 december 1690 benoemd tot gouverneur-generaal, het ambt dat hij op 24 september 1691 aanvaardde. Tijdens Van Outhoorns bewind begon in Indië de begunstiging van familieleden bedenkelijke vormen aan te nemen. Zijn schoonzoon Joan van Hoorn volgt hem op als gouverneur-generaal en verschillende broer hadden uitstekende betrekkingen.Zijn bestuur werd slechts door weinig belangrijke gebeurtenissen gekenmerkt. Onder zijn bestuur werd voor het eerst gepoogd de koffiecultuur op Java in te voeren. Van Outhoorn overleed op 27 november 1720 in Batavia.

Bronnen
-           J. Bezemer, Beknopte Encyclopaedie van Nederlandsch-Indië (1921), p.377.
-           P.C. Molhuysen, P.J. Blok en Fr. K.H. Kossmann, Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek, deel 6 (Leiden 1924), p.1087-1088.
-           https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_van_Outhoorn (22-11-2017)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Willem van Outhoornlaan (1), Willem van Outhoornstraat (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 894
Synoniemen - Outhoorn
Overakker, Roelof Theodorus

Roelof Theodorus Overakker (Haarlem, 9 januari 1890 – Fort de Kock, Nederlands-Indië, 9 januari 1945) was een Nederlandse militair die vooral actief was in Nederlands-Indië. Hij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners geëxecuteerd omdat zij dachten dat hij de initiatiefnemer was van een groot verzetscomplot. Deze gebeurtenis kwam bekend te staan als het Overakker-complot. Na de oorlog kreeg Overakker postuum de Militaire Willemsorde (4e klasse).

Author - Dick Rozing
Hits - 824
Synoniemen - Overakker