Oost-Indische Buurten

In dit lexicon vindt u alle lemma’s van de Oost-Indische straten die in Oost-Indische buurten liggen. Van elk lemma is een omschrijving gegeven. Voorbeeld: Woont u in de Javastraat of aan de Van Heutszlaan dan zoekt u op ‘Java’ of ‘Heutsz’ en u krijgt een omschrijving te zien. Bij een lange omschrijving moet u het lemma links aanklikken en de totale beschrijving verschijnt. Onderaan ziet u hoe vaak het lemma vernoemd is en in welke combinatie (-straat, -laan, -weg, -plantsoen, -pad, etc.) het voorkomt.

Zoeken naar begrippen

Begrippenlijsten

Term Definitie
Uiver

Het eerste KLM Douglas-DC 2-toestel. Bekend geworden door de Londen-Melbourne-race in 1934, waar het tweede werd. Op 20 december 1934, een maand na de terugkeer uit Australië, was de Uiver voor de tweede keer op weg naar Batavia. Het was een extra vlucht vanwege de kerst en er was 350 kg post aan boord. Na een tussenstop in Caïro wilde gezagvoerder Wim Beekman niet vertrekken wegens de slechte weersomstandigheden, maar KLM-directeur Albert Plesman dreigde hem te ontslaan. De Uiver vetrok alsnog, maar het toestel zou nooit in Bagdad aankomen. Door slecht weer verongelukte het bij Rutbah Wells in het Irakese deel van de Syrische woestijn. Alle inzittenden, vier bemanningsleden en drie passagiers, kwamen om.

Bron
-           https://nl.wikipedia.org/wiki/Uiver (7-12-2017)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Uiverweg (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 967
Ulfah, Maria

Maria Ulfah Santoso (Serang 1911 – Jakarta 1988), na de executie van haar echtgenoot door Nederlandse troepen in februari 1949 hertrouwd en bekend als Maria Ulfah Soebadio. Maria Ulfah, van aristocratische familie, was de eerste Indonesische vrouw die in Nederland haar rechtenstudie voltooide (1929-1933). Zij zette zich in voor emancipatie van de Indonesische vrouwen in allerlei besturen, onder andere als voorzitter van de Indonesische vrouwenfederatie Kowani. Zij was de eerste vrouw die een ministerspost bekleedde – van sociale zaken in het tweede en derde kabinet-Sjahrir (1946-1947).

Bron
-           Prof. dr. Gert Oostindie, directeur KITLV in 'Advies-KITLV-straatnamen-Amsterdam.pdf' d.d. 19-6-2019

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Maria Ulfahstraat (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 828
Synoniemen - Maria Ulfah