Oost-Indische Buurten

In dit lexicon vindt u alle lemma’s van de Oost-Indische straten die in Oost-Indische buurten liggen. Van elk lemma is een omschrijving gegeven. Voorbeeld: Woont u in de Javastraat of aan de Van Heutszlaan dan zoekt u op ‘Java’ of ‘Heutsz’ en u krijgt een omschrijving te zien. Bij een lange omschrijving moet u het lemma links aanklikken en de totale beschrijving verschijnt. Onderaan ziet u hoe vaak het lemma vernoemd is en in welke combinatie (-straat, -laan, -weg, -plantsoen, -pad, etc.) het voorkomt.

Zoeken naar begrippen

Begrippenlijsten

Term Definitie
Jakarta

Jakarta is de hoofdstad en regeringszetel van de Republiek Indonesië. De stad ligt op de noordwestkust van het eiland Java. Jakarta is het economische, culturele en politiek hart van Indonesië en heeft volgens de volkstelling van 2014 10.075.310 inwoners. De officiële metropool Jabodetabek, een naam gevormd door de eerste lettergrepen van de volgende steden Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang en Bekasi, is de op een na grootste van de wereld. Volgens de volkstelling van 2010 wonen er in deze metropool 30.214.303 inwoners.[update] De stad heeft een lange geschiedenis en heeft ook vele bekende namen gehad: Sunda Kelapa (397-1527), Jayakarta (1527-1619), Batavia (1619-1942) en Djakarta (1942-1972) en sinds 1972 de huidige naam. De stad bleef na de onafhankelijkheidsverklaring in 1945 nog steeds de hoofdstad van Indonesië. De zetel van de ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) organisatie zit in Jakarta net als vele belangrijke financiële instituten, zoals Bank Indonesia en de Effectenbeurs van Indonesië. Ook hoofdkantoren van Indonesische bedrijven en multinationals zetelen in Jakarta. De bijnaam van Jakarta is Big Durian, Grote Durian, de zeer sterk ruikende vrucht met zijn stekelige buitenkant en zachte kern. Het is ook een knipoog naar de The Big Apple, New York.

Zie ook Batavia.

Bron
-           https://nl.wikipedia.org/wiki/Jakarta (14-11-2017)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren) 
Djakartaterras (1), Jakartastraat (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 1410
Synoniemen - Djakarta
Japara

Japara of Djapara (Indonesisch: Jepara) is een regentschap op het eiland Java, ten noordoosten van Semarang (stad) en niet ver van de vulkaan Muria. Het regentschap aan Java's Noordoostkust heeft ongeveer een miljoen inwoners; de stad Japara heeft een voornamelijk islamitische bevolking (95%), maar er wonen ook Chinezen.

Het ms Japara is in 1938 bebouwd op de werf van P. Smit in Rotterdam en was eigendom van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd. Het schip is in 1969 gesloopt.

Bronnen
-           J. Bezemer, Beknopte Encyclopaedie van Nederlandsch-Indië (1921) p.206.
-           https://nl.wikipedia.org/wiki/Japara_(regentschap) (14-11-2017)
-           https://nimh-beeldbank.defensie.nl/memorix/c93c51c5-a739-ee5d-d882-4fad84fe17d4 (14-11-2017)
-           http://www.krlmuseum.nl/megagalerij/index.php?cmd=showship&ship=Japara (14-11-2017)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Japarastraat (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 1027
Synoniemen - Djapara, Jepara
Java

Java, is de kleinste van de Grote Soenda-eilanden (Borneo, Celebes, Sumatra en Java). Java ligt tussen Sumatra in het westen en Bali in het oosten. Ten noorden ligt de Javazee en de eilanden Borneo en Celebes, ten zuiden ligt de Indische Oceaan.
Java heeft altijd een dominerende positie in de geschiedenis van Indonesië gehad en kent een zeer rijke cultuurgeschiedenis. Een vulkanische bergketen strekt zich over de gehele lengte van het eiland uit met wel 38 vulkaantoppen, waarvan enkele nog werken. De hoogste vulkaan is Gunung Semeru (3.637 meter), de meest actieve is de Gunung Merapi (2.930 meter). Het is dan ook die vulkanische bodemgesteldheid waaraan Java zijn opzienbarende vruchtbaarheid te danken heeft. De vele regens, het groot aantal rivieren en het eeuwenoude ingenieuze irrigatiesysteem zorgen voor een goede bevloeiing van de rijstvelden, de sawa’s.
Java is met ongeveer 150.000 km2 ruim drie keer zo groot als Nederland. Het eiland is 1.000 kilometer lang en 210 kilometer breed. Er wonen 143 miljoen mensen en dat is meer dan de helft van de Indonesische bevolking (2014). Een bevolkingsdichtheid van circa 1.100 inwoners per km2.

Author - Dick Rozing
Hits - 2187
Java-Legioen

De belangrijkste verzetsgroep in Bandoeng tijdens de Tweede Wereldoorlog is het Java-Legioen onder leiding van de Nederlandse kapitein De Lange (zie ook trefwoord De Lange). Nederlandse en Indisch-Nederlandse padvinders en scholieren worden ingezet voor verbindingsdiensten. De groep padvinders stond onder leiding van hopman ‘luitenant’ W. van der Vorst. Zij werden bijeengebracht op een onderneming in de bergen van de Preanger en werden daar geoefend door Indisch-Nederlandse, Ambonnese, Menadonese en Timorese ex-Knil-militairen. Enkelen van die padvinders liepen met hun wapens te pronken; ook werden er schietoefeningen gehouden die wijd en zijd te horen waren. De Kenpeitai werd gewaarschuwd - eind juli werd de onderneming overvallen. Er vielen twee doden. Van der Vorst werd gearresteerd en met hem ongeveer honderdzestig jongeren van wie een deel na hun vlucht gegrepen werd. Van der Vorst werd in april 1943 bij Batavia terechtgesteld, met de jongeren betrachtten de Japanners, tot wie een door vele Nederlandse en Indisch-Nederlandse vrouwen ondertekend verzoekschrift gericht was, clementie: zij werden, na enige tijd in de Soekamiskin-gevangenis opgesloten te zijn geweest, naar een burgerinterneringskamp te Tjimahi overgebracht.

Bronnen
-           https://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/tweede-wereldoorlog/koninkrijkdernederlanden/nederlandsindie/nederlandsindie,verzet/persoonlijke_verhalen/bandoeng (14-1-2019)
-           http://www.meertens.knaw.nl/loedejongdigitaal/orig-pages/nl.vk.d.11b-1/pg_0449.pdf (14-1-2019)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Java-Legioenstraat (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 926
Jogjakarta

In de oude spelling Djokjakarta of kortweg Djokja genoemd. Jogjakarta is een provincie en stad in Midden-Java. Vroeger was het onderdeel van het Javaanse rijk van Mataram. Nu is het de enige regio in Indonesië waar een prekoloniaal koninkrijk regeert, namelijk de sultan van Jogjakarta. De huidige sultan is Hamengkubuwono X. In Jogjakarta wonen ruim 3 miljoen inwoners. De steun van Jogjakarta tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) was essentieel. De stad werd hoofdstad van de Republiek Indonesië van januari 1946 tot december 1948, nadat Jakarta door de Nederlanders was veroverd. Toen de Nederlanders ook Djokja veroverden verhuisde de hoofdstad op 19 december 1948 naar Bukittinggi in West Sumatra. Na de onafhankelijkheidsverklaring kreeg Jogjakarta als dank voor bewezen diensten de status van een speciale regio, de enige regio met een koninkrijk. Een van de bezienswaardigheden is de kraton, het vorstelijk paleis van Hamengkoeboewono X en heeft een oppervlak van 1.000 bij 750 meter. Het is gebouwd voor sultan Hamengkoeboewono I in 1756.

Bronnen
-           J. Bezemer, Beknopte Encyclopaedie van Nederlandsch-Indië (1921) p.135-136.
-           https://nl.wikipedia.org/wiki/Yogyakarta (14-11-2017)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Djokjakartaweg (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 1304
Synoniemen - Djokjakarta
Junghuhn, Franz Wilhelm

Franz Wilhelm Junghuhn is geboren op 26 oktober 1809 te Mansfeld, Koninkrijk Westfalen en is overleden op 24 april 1864 te Lembang op Java. Hij was een Pruisisch-Nederlands ontdekkingsreiziger, indoloog, landmeter, arts, geograaf, geoloog en botanicus. Na een veelbewogen leven werd hij in 1835 tot officier van gezondheid 3e klasse bij het leger in Nederlands-Indië aangesteld. In 1835 voer hij naar Java. Junghuhn werkte als arts in de militaire ziekenhuizen van Batavia en Semarang. In dezelfde tijd bestudeerde hij de lokale plantenwereld, beklom de bergen in de omgeving en schreef al zijn ontdekkingen op. In 1845 publiceerde Junghuhn zijn waarnemingen en ervaringen onder de titel Topographische und naturwissenschaftliche Reisen durch Java, inclusief een atlas.

 

Author - Dick Rozing
Hits - 825
Synoniemen - Junghuhn