De Semeru met zijn 3676 meter de hoogte vulkaan van Java is op 4 december 2021 om ongeveer 15.00 uur (lokale tijd) opnieuw uitgebarsten. Op de foto's verzameld door het NRC zien we grijze dorpen. Niet alleen werden zij bedekt met een dikke laag as, maar de uitbarsting leidde ook tot 34 doden, zeventig gewonden en tientallen vermisten. Voor indrukwekkende foto's ga naar https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/06/grijze-dorpen-door-uitbarsting-van-vulkaan-semeru-op-java-a4068013.

Als enige gemeente in Nederland heeft Purmerend een Semerustraat. Kort refereren we in het artikel over de Indische buurt in Purmerend ook aan de drie straten met de namen van vulkanen in Indonesie. Merapi en Bromo zijn de andere vulkanen.
Mochten de bewoners van de Semerustraat of buurtgenoten nog niet weten waar de naam vandaan komt, nu na deze uitbarsting en de heftige beelden vergeten zij dat nooit meer. 

 

De afgelopen maanden was het iets rustiger bij het team Onze Indische buurten op onze website en op Facebook, maar nu kunnen we u toch iets nieuws en moois laten zien. De teksten van 16 gemeenten zijn geredigeerd door Michael Bremmers en Thijs Borgers. Deze eindteksten samen met de afbeeldingen zijn door Maura van Wermeskerken vormgegeven. We hebben Maura gevraagd van deze gemeenten een of twee spreads (twee tegenoverliggende bladzijden in het boek) aan te leveren. Onze webmaster Erik van Doorne (Masters of Media) heeft de spreads op onze website www.indischebuurten.nl gezet. 

Wanneer u naar de knop Buurten gaat en vervolgens Almelo opzoekt en aanklikt, ziet u bovenaan een spread. Klik hierop en deze pagina verschijnt beeldvullend op uw pc, laptop, tablet of smartphone: https://indischebuurten.nl/buurten/almelo

Zo kunt u bijhouden hoever we zijn. Want bij de gemeenten waar spreads verschijnen is de vormgeving klaar. Probeert u ook maar eens: Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Baarn, Bergen op Zoom, Beverwijk, Breda enz., enz.

Ook zijn vijf eindteksten van de gemeenten Delft, Ede, Haarlem, Maastricht en Urk naar vormgeefster Maura gegaan. Daar kunt u binnenkort de spreads van verwachten.

Blijf ons volgen op de website en onze Facebookpagina Indische buurten. Tip uw vrienden en bekenden!

 

September jl. ben ik, Dick Rozing, met mijn camera naar de West-Indische buurt in Diemen geweest. Ik had op weg naar Stichting Pelita gezien dat de vier toegangsbruggen gereed waren en hun naam hadden gekregen. De straatnaamcommissie had drie toegangsbruggen vernoemd naar Caribische vaartuigen: Piaka (Surinaamse bootkano), Korjaal (boot van de Marrons) en Barku (Antilliaans vissersvaartuig). Maar tijdens mijn wandeling werd ik verrast door een vierde brug met de naam Ponton. Ik moest direct denken aan de Koningin Emmabrug, de kenmerkende pontonbrug in het centrum van Willemstad op Curaçao. De brug is 168 meter lang en de enige drijvende houten draaibrug ter wereld. De brug drijft op zestien pontons op de Sint Annabaai en verbindt Punda met Otrobanda, de twee delen van de historische binnenstad.

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/nieuws#sigProId29e0d9e4d7

Sablikapad

Dat Rotterdam straat heeft vernoemd naar strijders tegen slavernij en koloniale overheersing hebben wij u vorig jaar bekend gemaakt. Tijdens Keti koti  zijn vijf nieuwe straten in het Zuiderpark in Charlois vernoemd naar personen die streden tegen slavernij en koloniale overheersing in de voormalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. In 2021 zullen de eerste bewoners hun intrek nemen in hun huis aan de Tulastraat (en niet Tulapad zoals op Google Maps abusievelijk staat vermeld). De andere benoemde straatnamen zijn Thicopad, Janey Tetarypad, Virginia Gaaipad en Bonipad (vastgesteld door het college van B en W op 8 april 2020). Echter gaandeweg het plan bleek er ruimte te zijn voor nog een pad. Op de shortlist van de straatnaamcommissie stond nog de naam van Sablika. Zij was een tot slaafgemaakte vrouw die aan het eind van de achttiende eeuw leefde op Curaçao. Tot voor kort was er nog maar weinig over Sablika bekend. Ze was een medestrijder en vriendin van Tula, die in 1795 in opstandkwam tegen de slavernij op Curaçao. Op 15 december 2020 werd het Sablikapad door het college van B en W vastgesteld. Tula en Sablika zijn in Rotterdam weer herenigd.

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/nieuws#sigProId16ef505498

 

Het Aviodrome in Lelystad heeft het prachtige Schipholgebouw uit 1928 op het terrein. In de vertrekhal zijn vele sporen van Schiphol en de relatie met Nederlands-Indie en Suriname te vinden. Coördinator evenementen & tentoonstellingen, Lars Janssen, stuurde ons een serie foto's die het team Onze Indische buurten mag gebruiken voor het boek en de website. U kunt ze bewoneren, zie https://indischebuurten.nl/buurten/lelystad.

 

Als redactieteam houden we u graag op de hoogte van de vorderingen betreffende het boek Onze Indische buurten. Begin deze week zijn opnieuw zeven artikelen: Baarn, Den Helder, Diemen, Heerenveen, Leiden, Meppel en 's-Hertogenbosch, naar de vormgeefster opgestuurd. 

De artikelen zijn door onze redacteuren, correctors Elisabeth Weers-Pennekamp, Rebecca van Vuure en Wouter Marissen gecheckt op grammatica en interpunctie. Eenmaal retour vult Dick Rozing de teksten aan met foto's en kaarten en de bijschriften (incl. naam van de fotograaf en bronvermelding). En passant doet Dick ook nog een inhoudelijke en actualiteitstoets. We zijn tenslotte al vele jaren bezig en soms komt er een straat bij of wordt een buurt gerenoveerd. De laatste stap is de eindredactie. Michael Bremmers en Thijs Borgers kijken de teksten helemaal na inclusief het beeldmateriaal. Van hen krijgt Dick de eindbestanden die vervolgens naar vormgeefster Maura van Wermeskerken gaan.

Zo ziet u maar het project Onze Indische buurten is nog in volle gang. Volg ons ook op Facebook of attendeer u vrienden hierop, Regelmatig verschijnen daar bericten.

 

 

Trouwe volgers van onze website www.indischebuurten.nl en Facebookpagina Indische buurten worden regelmatig getrakteerd op mooie historische en hedendaagse foto's van Indische straten. Nu willen wij u vragen om met de weerswachting in het vooruitzicht de komende week SNEEUW en IJS foto's van de Indische straten naar ons te mailen. De mooiste plaatsen wij op onze website en de allermooiste komen misschien wel in het boek Onze Indische buurten. Stuur uw foto's naar info@indischebuurten.nl, met wetransfer mag ook. U krijgt sowieso een reactie. 

Enkele jaren geleden schreef oud-Buitenlust-bewoner Prudent Staal een artikel over de ontstaansgeschiedenis van de Indische buurt Buitenlust in Oegstgeest. Bij het selecteren van foto's bij zijn tekst kwam het redactieteam van Onze Indische buurten op de website van Erfgoed Leiden en omstreken prachtige bouwplannen tegen van de Leidse architect A. van der Heyden. De geslecteerde tekeningen (bijna 20) beslaan een periode van 1930 tot 1951. Enkele daarvan komen in het boek.

Wilt u alle afbeeldingen zien ga dan naar https://indischebuurten.nl/buurten/oegstgeest