Tijdens de eindredactie van het artikel Heerenveen voor het boek Onze Indische buurten kwam het team erachter dat we de Antillenstraat niet gefotografeerd hadden. Direct onze contactvrouwe Mieke Nijland gebeld met de vraag of zij nog recente foto's had. Nee, was het antwoord, maar Mieke toog vanmorgen wel op de fiets de West-Indische buurt door om 7 mooie foto's van de Antillenstraat in Heerenveen te maken. Op de website https://www.heerenveenmidden.nl/westindischebuurtfoto.htm troffen wij ook nog foto's van de sloop, nieuwbouw en opening van enkele andere straten aan. Wanneer wij binnenkort enkele van deze foto's ontvangen zullen wij die met u delen. Op onze website https://indischebuurten.nl/buurten/heerenveen kunt u onze aanwinsten van Mieke zien.

Echt nieuws is het niet, want het Arumbaeplein is er al sinds 2015, maar bij het redigeren van het artikel Breda voor het boek Onze Indische buurten, kwamen we reeds in 2019 toegestuurde foto's van het Arumbaeplein tegen. Deze willen we graag met u delen. Kort iets over het ontstaan van dit plein. 

Verheugd was het Team Onze Indische buurten toen zij op 6-2-2020 een mailtje kregen van mevrouw Esther Cruces Blanco, directeur van het Archivo Histórico Provincial de Málaga. Zij was op weg naar haar werk langs El Atabal gereden en heeft enkele straten gefotografeerd. Bijzonder is het prachtige tegeltableau, waarop alle Indische straten in verschillende kleuren staan afgebeeld. Mevrouw Cruses Blanco gaat nog bij het gemeentearchief navragen wanneer deze straten zijn benoemd en wie hiervoor verantwoordelijk is geweest. We wachten af...

De beeldbank van het Archief Eemland is in een paar jaar tijd enorm uitgebreid. Dit weekend de beeldbank doorzocht op elke Indische straatnaam. Het resultaat geen 12 maar nu 31 zwart-wit foto's op onze website met bijschriften. Mocht u nog foto's hebben van deze of een andere Indische buurt die u wilt delen, neem dan contact op met het team Onze Indische buurten, of mail uw foto naar info@indischebuurten.nl. Alvast bedankt.

Voor alle 31 foto's ga naar https://indischebuurten.nl/buurten/amersfoort 

Ook in 2019 heeft totok Belanda, Jan van der Kloes (Banka, 1939) dagblad Trouw weer doorgenomen en alle artikelen die gaan over Indonesië, en Nederlands-Indie, gelezen, verzameld en samengevat. Verkiezingen, aardbevingen, strijd in West-Papua, bosbranden, staatsbezoeken of het dekolonisatieoorlog-onderzoek, Jan knipte het uit en plakte dit in zijn mappen. Uiteraard danken wij Jan hier heel hartelijk voor. Het is verbazingwekkend hoe veel en hoe divers de artikelen zijn. 

Op de volgende pagina's leest u chronologisch:
-  de kop van het artikel (de auteur) en
-  de hoogtepunten uit het artikel kort samengevat.

Door groot Beverwijk-kenner Jan van der Linden werd ik enkele maanden geleden al getipt dat de Bintangs een Beverwijkse band is. Hij vertelde me ook dat ze begin jaren 60 in een flat in de buurt van de Indische buurt repeteerden. Via de wesbite van de Bintangs, hun manager, kwam ik al snel in contact met de oprichter en nog steeds frontman Frank Kraaijveld. In het eerste telefoongesprek nodigde Frank met uit de tekst over de Indische buurt Beverwijk aangevuld met een paragraaf over de Bintangs naar hem toe te sturen. Met name bij het stuk over de Bintangs had ik nog wel wat vragen, zoals:
-  Wie heeft de naam Bintangs (Maleis voor sterren) bedacht? Dan moet er toch wel Indische connecties zijn geweest. Zo, ja...
-  Welke Indo's hebben er in jullie band gespeeld? En zitten er nog steeds Indo's in?
-  Hoe lang hebben jullie Indorock gespeeld?
Ik had een paar vragen maar kreeg veel meer antwoorden, die te lezen zijn in ons boek Onze Indische buurten, maar een noviteit willen we u niet onthouden. Frank Kraaijveld schreef: ‘We hebben de naam Bintangs altijd aangehouden, het was een soort erenaam. Nu zijn we, met ons 60-jarig jubileum in het vooruitzicht, er nog steeds trots op. Oh ja, er komt in Beverwijk een Bintangsbrug, ergens tussen de Creutsberglaan, de Bankenlaan en de Brederodelaan. Dit is een initiatief van Gemeentebelangen-assistent René van Zutphen, die het een ernstige tekortkoming vindt, dat deze Beverwijkse oudste band van de wereld [opgericht in 1961] nog geen vernoeming in de gemeente heeft. De Bintangs treden nog steeds op!

Vorige week stuurde Frank me een foto van het eerste uur van de Bintangs met alle Indo-bandleden. 

Op 14 januari vloog buurtgenoot en oud-medewerker van Rumah Kita, Isaac Jansen, naar Curacao met zijn vrouw voor een zonnig vakantie. Toen Isaac een week eerder enkele oude jaargang Moesson kwam brengen kreeg hij huiswerk mee: Zou je van de Javastraat en Sumatrastraat op Curacao enkele foto's kunnen maken. Enthousiast ging Isaac met deze opdracht naar huis en op 16 januari kwamen de foto's via whatsapp binnen.
Blijven er natuurlijk wel enkele vragen over:
-   Wie heeft deze Oost-Indische straatnamen op een West-Indisch eiland bedacht? En waarom?
-   Van welk jaar dateren deze twee straatnamen: Javastraat en Sumatrastraat?
-   Zijn er nog meer Oost-Indische straatnamen op de Nederlandse Antillen?
Help ons en stuur uw reactie naar info@indischebuurten.nl.

Vorig jaar kwam ik, Dick Rozing, op een Pelita-bijeenkomst voor de vrijwilligers van Stichting Pelita, Ricci Scheldwacht tegen in Bronbeek. Na zijn opvoering van de Indië Monologen sprak ik hem en vroeg hem als journalist en Indo van de naoorlogse generatie of hij het nawoord zou willen schrijven in het boek Onze Indische buurten. Ricci reageerde heel spontaan met: 'Ja, fantastisch om een bijdrage te mogen leveren, maar hij was nog wel druk bezig met PINDA*'. Nu dat tijdschrift is al bijna 50.000 keer over de toonbank gegaan, met andere woorden het Indo-zijn leeft volop. 
Deze week kreeg ik van Ricci een mini-biografie voor onze website: 

Ricci Scheldwacht (Den Haag, 1965) is journalist. Hij schreef ondermeer voor HP/De Tijd, Esquire en het Indisch maandblad Moesson. In 2019 was hij hoofdredacteur van de eenmalige glossy PINDA*.

Daarnaast is hij ook actief in het theater. Samen met zijn broer Carlo en zus Esther speelde hij in de voorstelling Familiefeest, een bewerking van de gelijknamige novelle van Theodor Holman. Vorig jaar was hij in te zien in De Indië Monologen. Zijn boek Echte hockeyers douchen niet (2014) werd genomineerd voor sportboek van het jaar. Momenteel werkt hij aan een nieuw boek.

Het team Onze Indische buurten is zeer verheugd met zijn bijdrage aan het boek en het nawoord dat Ricci gaat schrijven. Benieuwd zijn we natuurlijk naar zijn perspectief op deze Indische geschiedenis in zo veel steden in Nederland, maar ook in plaatsen in Suriname en recent in Spanje (Malaga - El Atabal).