Het Aviodrome in Lelystad heeft het prachtige Schipholgebouw uit 1928 op het terrein. In de vertrekhal zijn vele sporen van Schiphol en de relatie met Nederlands-Indie en Suriname te vinden. Coördinator evenementen & tentoonstellingen, Lars Janssen, stuurde ons een serie foto's die het team Onze Indische buurten mag gebruiken voor het boek en de website. U kunt ze bewoneren, zie https://indischebuurten.nl/buurten/lelystad.

 

Als redactieteam houden we u graag op de hoogte van de vorderingen betreffende het boek Onze Indische buurten. Begin deze week zijn opnieuw zeven artikelen: Baarn, Den Helder, Diemen, Heerenveen, Leiden, Meppel en 's-Hertogenbosch, naar de vormgeefster opgestuurd. 

De artikelen zijn door onze redacteuren, correctors Elisabeth Weers-Pennekamp, Rebecca van Vuure en Wouter Marissen gecheckt op grammatica en interpunctie. Eenmaal retour vult Dick Rozing de teksten aan met foto's en kaarten en de bijschriften (incl. naam van de fotograaf en bronvermelding). En passant doet Dick ook nog een inhoudelijke en actualiteitstoets. We zijn tenslotte al vele jaren bezig en soms komt er een straat bij of wordt een buurt gerenoveerd. De laatste stap is de eindredactie. Michael Bremmers en Thijs Borgers kijken de teksten helemaal na inclusief het beeldmateriaal. Van hen krijgt Dick de eindbestanden die vervolgens naar vormgeefster Maura van Wermeskerken gaan.

Zo ziet u maar het project Onze Indische buurten is nog in volle gang. Volg ons ook op Facebook of attendeer u vrienden hierop, Regelmatig verschijnen daar bericten.

 

 

Trouwe volgers van onze website www.indischebuurten.nl en Facebookpagina Indische buurten worden regelmatig getrakteerd op mooie historische en hedendaagse foto's van Indische straten. Nu willen wij u vragen om met de weerswachting in het vooruitzicht de komende week SNEEUW en IJS foto's van de Indische straten naar ons te mailen. De mooiste plaatsen wij op onze website en de allermooiste komen misschien wel in het boek Onze Indische buurten. Stuur uw foto's naar info@indischebuurten.nl, met wetransfer mag ook. U krijgt sowieso een reactie. 

Enkele jaren geleden schreef oud-Buitenlust-bewoner Prudent Staal een artikel over de ontstaansgeschiedenis van de Indische buurt Buitenlust in Oegstgeest. Bij het selecteren van foto's bij zijn tekst kwam het redactieteam van Onze Indische buurten op de website van Erfgoed Leiden en omstreken prachtige bouwplannen tegen van de Leidse architect A. van der Heyden. De geslecteerde tekeningen (bijna 20) beslaan een periode van 1930 tot 1951. Enkele daarvan komen in het boek.

Wilt u alle afbeeldingen zien ga dan naar https://indischebuurten.nl/buurten/oegstgeest

 

De auteur van het artikel Henglo voor het boek Onze Indische buurten, historicus Ab Gellekink, start zijn artikel na de inleiding met de vroegste sporen:

'De eerste sporen van Indische vernoemingen in Hengelo zijn niet te vinden in de wijk Weidedorp, maar leiden naar de Oude Boekeloseweg. Hier in het zuiden van de stad, wat toen nog overwegend platteland was, bevonden zich in de late negentiende eeuw twee kleine buurtjes van elk zo’n tien woningen, die in de volksmond ‘Lombok’ en ‘Radja’ genoemd werden. Omdat het begrip Lombok in Nederland pas echt bekendheid kreeg na de Lombok-expeditie van 1894 is het aannemelijk dat beide officieuze benamingen al rond 1900 gangbaar waren.

Vraag aan ons lezerspubliek: In onderstaande kaart hebben we links Lombok (ovaal) en rechts Radja ingetekend. Klopt dit? Wanneer u de juiste locatie weet horen wij dat graag. U kunt een e-mail sturen naar info@indischebuurten.nl.

Hengelo Lombok Radja bewerkt

Het aantal historische foto's van de Indische buurt in Nijmegen op de beeldbank van het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) is aardige uitgebreid. Tijdens onze zoektocht naar mooie foto's voor het boek Onze Indische buurten kwamen wij een aantal mooie beeldrechtenvrije foto's tegen die we binnenkort weer opsturen naar onze vormgeefster Maura van Wermeskerken. Om u alvast een voorproefje te geven hebben we meer dan 25 zwart-wit en kleurenfoto's op onze wesbite geplaatst.

Ga naar www.indischebuurten.nl/buurten/nijmegen voor deze foto's met bijschriften. 

Heeft u nog leuke foto's van de Indische buurt in Nijmegen of in een andere gemeente....stuur deze dan naar ons en wij plaatsen met bronvermelding uw afbeeldingen op onze website.

Het team van Onze Indische buurten, Michael Bremmers, Thijs Borgers, Erik van Doorne en Dick Rozing wensen u een voorspoedig en gezond 2021. Het afgelopen jaar hebben we bijna honderd extra volgers mogen begroeten. 

De afgelopen week heeft het team ook van oud-bewoners van de Indische buurt uit Gorinchem foto's mogen ontvangen. Hartelijk dank aan Barry van Baalen en Gerard van Brakel. De 56 extra foto's vindt u onder De verdwenen Indische buurt in Gorinchem. Mocht u de vervaardiger van een foto kennen of extra informatie over de afbeelding (locatie, jaartal, wie staan erop...) stuur dan een e-mail naar ons?

Bezoek ons website geregeld, want een aantal keren per maand hebben we leuke nieuwtjes. 

Tijdens de eindredactie van het artikel Gorinchem voor het boek Onze Indische buurten kwamen eindredacteuren Michel Bremmers en Thijs Borgers de Facebookpagina Uitbreiding West tegen. Naast het feit dat het een levendige veel bezochte Facebookpagina is, ontdekten zij ook leuke oude foto's van de buurt die nu volledig is afgebroken ten behoeve van industriele bedrijvigheid. Dick Rozing zocht contact met de beheerder van de Fb-pagina Hans Viveen en enkele trouwe bezoekers of oud-bewoners die foto's en hun verhalen op deze pagina zetten, zoals Barry van Baalen. Een viertal foto's heeft het team van Onze Indische buurten al overgenomen op de website www.indischebuurten.nl/buurten/gorinchem, zoals de Borneostraat aan het eind van de jaren 20! Wie weet volgen er meer. Het is boeiend op te lezen en zien, dat een buurt die in de jaren 90 gesloopt werd, anno nu nog bij vele oud-bewoners dierbare herinneringen oproept. 

U bent vast wel nieuwsgierig geworden naar de facebookpagina van Uitbreiding West, ga naar https://www.facebook.com/groups/596026130411329/