Bali

Zoeken naar begrippen

Begrippenlijsten

Term Definitie
Bali

Bali is een Indonesisch eiland en provincie, een van de Kleine Sunda-eilanden. Het ligt ten oosten van Java. De oppervlakte 5.633 km2. Er wonen ruim 4,2 miljoen inwoners (census 2014). De hoofdstad is Denpasar. Tot 1958 was de hoofdstad Singaraja.
De Portugezen hadden in 1512 Bali al aangedaan op hun reis naar de Molukken. In 1597 betraden voor het eerst Nederlanders (de gebroeders Cornelis en Frederik de Houtman) het eiland, maar pas vanaf het midden van de negentiende eeuw kwam het eiland geleidelijk aan onder Nederlands bestuur en kreeg het een meer romantisch imago.
Het werd door ‘verlichte’ geesten gezien als het laatst overgebleven gebied met het oorspronkelijke hindoeïstische religieuze kastesysteem in Zuidoost-Azië, Hindu Dharma. Ruim negentig procent van de bevolking van Bali is hindoe. De uiteindelijke, bloedige onderwerping aan het Nederlandse bestuur vond in 1906-1907 plaats, nadat de Balinese adel in Badung (mannen, vrouwen én kinderen) massaal Perang Poepoetan (zelfmoord) pleegde door slechts gewapend met een kris en een klewang op het vijandelijke vuur in te lopen. Vanaf 1914 propageerde de KPM, de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij, een Nederlands-Indische scheepvaartonderneming, toerisme naar Bali. Naast het landschap en de hindoe-rituelen voor de Balinese danseressen een grote attractie. Vanaf de jaren 70 werd Bali een massatoerisme eiland na de introductie van de vliegvakanties.

Bronnen
-           P.A. van der Lith, A.J. Spaan en F. Fokkens, Encyclopaedie van Nederlandsch-Indië, deel 1 (1896-1905), p.83-87.
-           https://nl.wikipedia.org/wiki/Bali_(eiland) (14 oktober 2017)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Bali (1), Balidwarsstraat (2), Balilaan (4), Baliplein (1), Balistraat (25). Totaal 33.

Vier Bali straatvernoemingen zijn opgeheven.


Author - Dick Rozing
Hits - 1160