Banda

Zoeken naar begrippen

Begrippenlijsten

Term Definitie
Banda

De Banda-eilanden (In het Indonesisch Kepulauan Banda) vormen een groep van tien kleine vulkanische eilanden in de Bandazee en behoren tot de Indonesische eilandengroep de Molukken en de provincie Zuid-Molukken. De grotere eilanden in het centrum heten Banda Besar (Lontor), Banda Api en Banda Neira. Op dit laatste eiland ligt ook de hoofdstad met dezelfde naam. Het inwonertal van de Banda-eilanden bedraagt circa 15.000. Het eerste bezoek van de Nederlanders dateert van begin 1599 toen Jacob van Heemskerk in Lontor aankwam. Hij sloot een verbond met de hoofden over de handel in muskaatnoten en foelie.
Al spoedig ontstonden er onenigheden tussen de lokale bevolking en de Engelsen die ook trachtten er vast voet aan wal te krijgen. Dit escaleerde in de moord op admiraal P.H. Verhoeven in 1609. In 1621 trad Jan Pieterszoon Coen hard op tegen de Bandanezen die onder druk van de Engelsen hun specerijencontract niet nakwamen. Hij reisde met een grote vloot naar de Banda-eilanden. Hoewel de bevolking vluchtte, ontkwamen slechts weinigen. Naar schatting overleefden slechts zeshonderd van de 15.000 Bandanezen de aanval. Jan Pieterszoon Coen, die het monopolie op de handel in nootmuskaatnoten en foelie veilig had gesteld, kreeg door deze gebeurtenis de bijnaam: Slachter van Banda. Tot in het midden van de achttiende eeuw waren de Banda-eilanden de enige bron voor de specerijen nootmuskaat en foelie, afkomstig van de muskaatnoot. De eilanden zijn tegenwoordig een populaire bestemming voor scubaduiken en snorkelen.

Bronnen
-           P.A. van der Lith, A.J. Spaan en F. Fokkens, Encyclopaedie van Nederlandsch-IndiĆ«, deel 1 (1896-1905), p.994-995.
-           T.J. Bezemer, Beknopte Encyclopaedie van Nederlandsch-IndiĆ« (1921) p.36.
-           Bernhard H.M. Vlekke, Geschiedenis van den Indischen archipel (1947) p.153-155.
-           https://nl.wikipedia.org/wiki/Banda-eilanden (15 oktober 2017)
-           https://historiek.net/jan-pieterszoon-coen-1587-1629/5545/ (20 oktober 2017)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Bandahof (1), Bandalaan (2), Bandaplein (1), Bandastraat (1). Totaal 5.

Author - Dick Rozing
Hits - 1071