Aruba

Zoeken naar begrippen

Begrippenlijsten

Term Definitie
Aruba

Aruba is (sinds 1986) een zelfstandig land in het Koninkrijk der Nederlanden, gelegen voor de kust van Venezuela. Het eiland is circa 30 km lang en ongeveer 5,5 km breed. Het heeft een oppervlakte van 193 vierkante kilometer en 101.541 inwoners. De hoofdstad is Oranjestad.

 

Bevolking
De bevolking van Aruba bestaat uit een mengeling van Afrikaanse, indiaanse en Europese mensen. Nederlands is de officiële taal, maar veel Arubanen spreken ook Papiamento. Het onderwijs is gelijk aan het Nederlandse onderwijs. In de hoofdstad Oranjestad werd in 1970 de Universiteit van Aruba geopend.

Landschap en klimaat
Op Aruba waait de wind constant uit het noordoosten. Het is er gemiddeld 27 °C en er valt weinig regen. Door het droge en winderige klimaat groeien op Aruba alleen cactussen, aloë, agaven en enkele lage bomen. Het landschap van het eiland is heuvelachtig. In het noordwesten is de kust steil. In het oosten is de kust juist erg laag. Daar liggen duinen die door de wind zijn gevormd. Voor de zuidkust liggen koraalriffen.

Economie
De meeste mensen werken in de olieraffinaderij of in het toerisme. Door de wind en de schrale bodem is het eiland niet erg geschikt voor akkerbouw. De raffinaderij werd in 1985 gesloten en in 1991 weer geopend. In de tussentijd liep de werkloosheid flink op. Na de heropening was de raffinaderij sterk gemechaniseerd, waardoor er minder mensen nodig waren.
Het toerisme ontwikkelde zich sterk vanaf de jaren 1980 en is nu de voornaamste bron van inkomsten. De meeste toeristen komen uit de Verenigde Staten.

Geschiedenis
De oorspronkelijke bewoners van het eiland waren Arawakken. Zij lieten rotstekeningen op het eiland achter. In 1642 werd het eiland een kolonie van Nederland. De Nederlandse kolonisten wilden het land bewerken. Ze haalden hiervoor slaven uit Afrika om het zware werk te doen. Vanaf 1845 werd het eiland vanuit Curaçao bestuurd. In 1863 werd de slavernij afgeschaft.

In 1954 stelde Nederland het Statuut voor het Koninkrijk vast. Hierin stond dat de Nederlandse Antillen (Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius) een eigen bestuur kregen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Maar Curaçao had de meeste macht, omdat het de meeste inwoners had. Hiertegen ontstond in Aruba verzet. Een populaire voorstander van onafhankelijkheid was Betico Croes. Er werd afgesproken dat Aruba vanaf 1986 een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden zou worden en dat het in 1996 onafhankelijk zou worden. Aruba kreeg de status aparte. Nederland bleef verantwoordelijk voor de defensie en voor de buitenlandse betrekkingen. In 1991 zag het land op eigen verzoek af van de afgesproken onafhankelijkheid. Van 2001 tot 2009 was Nelson Oduber premier. Zijn partij won de verkiezingen van 2001 en 2005. In 2009 werden de verkiezingen gewonnen door de partij van Michiel Eman, die Oduber opvolgde als premier.

Bronnen
-          Winkler Prins, https://www.winklerprins.com/online/studie/ (10 april 2019)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Aruba (1), Arubadreef (1), Arubalaan (2) Arubapad (1), Arubapier (1), Arubastraat (18), Arubaweg (1). Totaal 25.

Author - Dick Rozing
Hits - 1388