West-Indische Buurten

In dit lexicon vindt u alle lemma’s van de West-Indische straten die in West-Indische buurten liggen. Van elk lemma is een omschrijving gegeven. Voorbeeld: Woont u in de Arubastraat of aan de Paramaribolaan dan zoekt u op ‘Aruba’ of ‘Paramaribo’ en u krijgt een omschrijving te zien. Bij een lange omschrijving moet u het lemma links aanklikken en de totale beschrijving verschijnt. Onderaan ziet u hoe vaak het lemma vernoemd is en in welke combinatie (-straat, -laan, -weg, -plantsoen, -pad, etc.) het voorkomt.

Zoeken naar begrippen

Begrippenlijsten

Term Definitie
Gameren, Van

Virginie (Curaçao, ? – ?, ?) was in slavernij geboren en bezit van de gouverneur van de kolonie, baron Van Raders (1836-1845, 1845-1851 gouverneur van Suriname). In 1842 vergezelde Virginie de dochter van Van Raders naar Nederland, die haar vervolgens enkele maanden later weer naar Suriname stuurde. In 1851 wilde de uit Suriname vertrekkende Van Raders Virginie naar het district Nickerie sturen. Virginie pikte dit niet en startte een procedure waarin zij betoogde dat zij op basis van een wet uit 1776 vrij was, omdat zij een tijdje in Nederland was geweest waar de slavernij niet bestond. Van Raders verzette zich tegen deze redenering, maar opmerkelijk genoeg kreeg Viriginie steun van de koloniale autoriteiten in Suriname en in Nederland. Zij en haar dochters werden in 1852 vrijverklaard. Virginie nam de naam Van Gameren aan.

Bron
-           Prof. dr. Gert Oostindie, directeur KITLV in 'Advies-KITLV-straatnamen-Amsterdam.pdf' d.d. 19-6-2019

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Van Gamerenstraat (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 1204
Synoniemen - Van Gameren
Gekroonde Pauw

De Gekroonde Pauw was een koffieplantage aan de Cotticarivier, in het huidige district Commewijne. Vanaf de vroege achttiende eeuw was de plantage in bedrijf. De eerste eigenaar was de Franse hugenoot Anthony Chais, die de grond de naam Lamotraye gaf. In 1744 kwam de plantage in handen van onder andere Willem Pauw, die het de latere naam toekende. In die tijd was het een kleine koffieplantage, met 38 slaven die er werkten. De Gekroonde Pauw ging over van de ene eigenaar op de andere, tot in 1830 de toenmalige eigenaar Egbert Gerrit Veldwijk de plantage samenvoegde met het naastgelegen De oude Bijenkorff, en er een suikerbedrijf met stoommachine begon. Op beide plantages werkten toen 123 slaven. Ten tijde van de afschaffing van de slavernij was de plantage, samen met de plantage Molshoop, in handen van predikant Hendrik Jan Veldwijk. Van beide plantages samen werden 182 slaven vrijgelaten. Veldwijk nam geen contractarbeiders aan, dus de plantage was al snel verlaten. Vandaag de dag is de grond volledig overgroeid door het oerwoud.

Bronnen
-     Dikland, Philip, 2001 op http://www.suriname-heritage-guide.com/ Rubriek ‘Geschiedkundige informatie’, gebied ‘Cottica en Perica rivier’, map ‘plantages’, Gekroonde pauw 2001-01 geschiedenis.pdf

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Gekroonde Pauw (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 863