West-Indische Buurten

In dit lexicon vindt u alle lemma’s van de West-Indische straten die in West-Indische buurten liggen. Van elk lemma is een omschrijving gegeven. Voorbeeld: Woont u in de Arubastraat of aan de Paramaribolaan dan zoekt u op ‘Aruba’ of ‘Paramaribo’ en u krijgt een omschrijving te zien. Bij een lange omschrijving moet u het lemma links aanklikken en de totale beschrijving verschijnt. Onderaan ziet u hoe vaak het lemma vernoemd is en in welke combinatie (-straat, -laan, -weg, -plantsoen, -pad, etc.) het voorkomt.

Zoeken naar begrippen

Begrippenlijsten

Term Definitie
Hampton Court

Hampton Court was een 100 akkers grote suikerplantage aan de Nickerie-rivier, in het huidige district Nickerie in het noordwesten van Suriname . De naam komt bij een Engels koninklijk paleis vandaan, dat dezelfde naam droeg. De plantage werd relatief laat aangelegd: pas in 1821 komt ze voor het eerst in de documenten voor, maar de toenmalige eigenaar deed er weinig mee. In 1843 had eigenaar George Nicholson een deel bebouwd, en vond er op kleine schaal landbouw plaats. Twintig jaar later, toen de slavernij werd afgeschaft, waren er 94 slaven op de plantage die vrijgesteld werden wat de eigenaar een ‘tegemoetkoming’ opleverde van ƒ 28.200,-. Pas laat in de negentiende eeuw produceerde Hampton Court suiker, en in de jaren twintig van de twintigste eeuw stopte deze productie. Kleine landbouwers kochten de grond op en begonnen er rijst te verbouwen. Vandaag de dag heet het ingepolderde gebied de Hamptoncourtpolder, en verbouwen boeren er nog steeds hun rijst.

Bronnen
-           Dikland, Philip, 2003 op http://www.suriname-heritage-guide.com/ Rubriek ‘Geschiedkundige informatie’, gebied ‘Nickerie rivier’, map  ‘plantages’, Hampton court 2003-01 geschiedenis.pdf

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Hampton Court (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 1006
Huiswoud

Otto Huiswoud (Paramaribo, 1893 – Amsterdam, 1961) en Hermina (meisjesnaam Dumont. 1905, Brits-Guyana– Amsterdam, 1998). In New York raakte Otto Huiswoud betrokken bij sociaal-maatschappelijke kwesties en in 1914 werd hij lid van de socialistische partij. In 1919 was hij een medeoprichter van de Communistische Partij van de Verenigde Staten. In 1926 trouwde hij met Hermina. Ook zij was betrokken bij de internationale communistische beweging: ze werkte als vertaler voor de Kommunistische Internationale (Komintern) en schreef voor het maandblad The Negro Worker. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde het echtpaar naar Amsterdam waar Otto Huiswoud in de periode 1954-1961 voorzitter was van Vereniging Ons Suriname. Samen organiseerden zij antikoloniale, politieke en culturele activiteiten.

Bron
-           Prof. dr. Gert Oostindie, directeur KITLV in 'Advies-KITLV-straatnamen-Amsterdam.pdf' d.d. 19-6-2019

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Huiswoudhof, Huiswoudstraat (2)

Author - Dick Rozing
Hits - 840