West-Indische Buurten

In dit lexicon vindt u alle lemma’s van de West-Indische straten die in West-Indische buurten liggen. Van elk lemma is een omschrijving gegeven. Voorbeeld: Woont u in de Arubastraat of aan de Paramaribolaan dan zoekt u op ‘Aruba’ of ‘Paramaribo’ en u krijgt een omschrijving te zien. Bij een lange omschrijving moet u het lemma links aanklikken en de totale beschrijving verschijnt. Onderaan ziet u hoe vaak het lemma vernoemd is en in welke combinatie (-straat, -laan, -weg, -plantsoen, -pad, etc.) het voorkomt.

Zoeken naar begrippen

Begrippenlijsten

Term Definitie
Karpata

Landhuis Karpata is een oud landhuis nabij Rincon op het noordelijk deel van Bonaire, aan de kustweg vlak bij het Gotomeer. Het staat op de gelijknamige plantage Karpata, die oorspronkelijk Borneo heette. Volgens sommige geschiedschrijvers is de plantage vernoemd naar een van de leiders van de slavenopstand in 1795 op Curaçao, maar andere beweren dat de naam afkomstig is van de gelijknamige heestersoort die hier ooit verbouwd werd. Deze heestersoort vormt de basis van het laxeermiddel wonderolie en is ooit vanuit Europa geïmporteerd om hier te worden gekweekt.

Het landhuis werd gebouwd rond 1870 op de plaats waar eerst een klein fort stond dat diende om de zeeverbinding tussen Kralendijk en Slagbaai te beschermen tegen aanvallen. Van dit fort rest alleen een kanon op de zeebodem nabij het landgoed. Op Karpata werden geiten gehouden voor vlees en huiden. Daarnaast leverde de plantage aloë, brazielhout en houtskool. De producten van de plantage werden naar Curaçao en andere eilanden in de omgeving verscheept door zeilschepen van de plantage.

Bronnen
- Palm, J.PH. de, (red.), Encyclopedie van de Nederlandse Antillen (tweede druk; Zutphen 1985) 261.
- https://www.banboneirubek.com/sites/default/files/beleidsnota-cultuur-bonaire-2010_0.pdf (29 maart 2019)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Karpatastraat (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 983
Kralendijk

Kralendijk is de hoofdplaats van het tot de vroegere Nederlandse Antillen behorende eiland Bonaire, met 3.061 inwoners (2006). Het is een havenplaats (o.m. export van aloëproducten) met textielindustrie, visserij en toerisme (vnl. diepzeeduiken). Er is een folkloremuseum, een lagere technische school en een klein ziekenhuis. Ten zuiden van de stad ligt de luchthaven Flamingo.

Bron
-       Winkler Prins, https://www.winklerprins.com/online/studie/ (10 april 2019)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Kralendijkkade (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 933