Curaçao

Zoeken naar begrippen

Begrippenlijsten

Term Definitie
Curaçao

Curaçao is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, eiland in de Caribische Zee. Curaçao is het grootste eiland van de vroegere Nederlandse Antillen. Het is het middelste van de Eilanden Beneden De Wind. De oppervlakte is 472 km2 en in 2009 telde het bijna 141.766 inwoners. De hoofdstad is Willemstad.

Landschap en klimaat
Curaçao bestaat voornamelijk uit een opgeheven kalkplateau. Het oppervlak is golvend met als hoogste punt de St.-Christoffelberg (372 m). De noordkust is steil. De zuidkust heeft veel baaien en ondiepe inhammen. De belangrijkste binnenbaai is het Schottegat. Er zijn geen permanente riviertjes, maar wel beddingen die zich alleen vullen na een bui. Het eiland heeft een semi-aride tropisch klimaat dat wordt gematigd door de noordoostpassaat. Het gebrek aan water heeft men opgelost door destillatie van zeewater.

Bevolking
De bevolking is gemengd van samenstelling en herkomst. Het merendeel van de bevolking is van Afro-Caribische oorsprong. Verder maken Zuid- en Oost-Europese joden en andere Europeanen deel uit van de bevolking. De vestiging van de Shell-raffinaderij in de jaren twintig van de twintigste eeuw leidde tot een bevolkingsexplosie door immigratie uit de omliggende (ei)landen, Nederland, Portugal en het Midden-Oosten. De omgangstaal is het Papiaments, maar de officiële taal is het Nederlands. Spaans en Engels worden in de handel gebruikt. De bevolking is grotendeels rooms-katholiek.

Geschiedenis
Curaçao werd in 1527 door Spanje in bezit genomen en in 1634 door de Nederlandse West-Indische Compagnie veroverd. Het ontwikkelde zich tot een centrum van smokkel- en slavenhandel. Van 1800 tot 1803 en van 1807 tot 1816 werd het door de Engelsen bezet gehouden. Curaçao maakte tot 10 oktober 2010 deel uit van de Nederlandse Antillen. Sindsdien is het een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Economie
De Curaçaose economie maakte door de olie-industrie een enorme groei door. Naast de olie-industrie kwamen na de Tweede Wereldoorlog maritieme dienstverlening (havenfaciliteiten), toerisme (hotels en cruiseschepen) en financiële dienstverlening (offshore) tot grote bloei. Curaçao werd een van de rijkste eilanden van het Caribisch gebied. In de jaren 1980 veranderde dat. De sluiting van de Shell-raffinaderij kon alleen worden voorkomen door het sluiten van een lease-overeenkomst met het Venezolaanse staatsoliebedrijf. De offshore-sector is door verscherping van de Nederlandse en Amerikaanse belastingwetten sterk teruggelopen. De Nederlandse ontwikkelingshulp wordt relatief steeds belangrijker.

De sectoren van landbouw en visserij zijn zeer klein. De natuurlijke omstandigheden zijn ongunstig om deze takken van economie tot verdere ontwikkeling te brengen. Naast de olie-industrie is er een bescheiden industriële sector, bestaande uit havenbedrijven, scheepswerven en bouwnijverheid. Een uitstekende natuurlijke haven, het Schottegat bij Willemstad is gunstig voor de scheepvaart. Daar komt 90% van al het scheepvaartverkeer op Curaçao. Kleinere havens zijn de Caracasbaai en de Bullenbaai. De luchthaven Hato wordt onder andere gebruikt door de door de KLM en American Airlines.

Bron
-        Winkler Prins, https://www.winklerprins.com/online/studie/ (10 april 2019)

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Curaçao (1), Curaçaolaan (3), Curaçaoplein (1), Curaçaostraat (22), Curaçaoweg (1). Totaal 28.

Author - Dick Rozing
Hits - 1196
Synoniemen: Curacao