El Atabel - Een Indische nederzetting in Spanje

El Atabal is een buitenwijk van de Zuid-Spaanse stad Málaga (Andalusië). Deze werd aanvankelijk als afzonderlijke nederzetting voor Indische Nederlanders gesticht in de vroege jaren 60 van de twintigste eeuw, op initiatief van de Nederlands-Indische schrijver Tjalie Robinson (pseudoniem van J.J.Th. Boon, 1911-1974). Deze vond de locatie dicht bij de Costa del Sol vanwege het warme klimaat geschikt als woon- of vakantieplek voor mensen in Nederland die oorspronkelijk afkomstig waren uit Indonesië, veelal van gemengde afkomst. Ze verlieten Indonesië nadat het onafhankelijk werd van Nederland in 1949. Onder hen waren velen die moeilijk konden wennen aan het Nederlandse klimaat. 
Het bedrijf Robigo, bestaande uit Tjalie Robinson en de Nederlands-Indische ondernemers John Bish en Han Goofers, legde zich verder toe op de ontwikkeling van de gemeenschap. Rond 1968 woonden er al zo'n 50 gezinnen. De meesten waren Indische Nederlanders van gevorderde leeftijd, maar er waren ook jongere mensen bij, kinderen van ouderen of zij die voor vakantie kwamen. Daarnaast waren er ook gezinnen afkomstig uit SurinameAruba, Singapore, Liberia en Nigeria.  Er werden ca. 175 huisjes gebouwd en ongeveer evenveel Indische Nederlanders en andere gezinnen vestigden zich in die jaren in El Atabal. Het gemeenschapsleven ontwikkelde zich in die mate dat het een eigen tijdschrift in het Nederlands had, de Atabal-Koerier, dat vanaf 1966 maandelijks verscheen. Ook kende het een eigen sociaal centrum, medisch centrum, protestantse religieuze diensten, bibliotheek en busdienst. Nederlands-Indische culturele gewoonten leefden voort. Op dit moment wonen er geen Indische Nederlanders meer in El Atabel.

De straten werden genoemd naar Nederlandse koloniën alsmede Indonesische eilanden. Calle Amboina, Calle Aruba, Calle Bali, Calle Banka, Calle Biliton, Calle Bogor, Calle Borneo, Calle Celebes Barat, Calle Celebes Timur, Calle Curazao, Calle Java, Calle Madura, Calle Malaka, Calle Medan, Calle Menado, Calle Padang, Calle Sabang, Calle Sumatra, Calle Suriname, Calle Ternate en Plaza Celebes.

Historische foto's

 

Reportage Jerney Zwart voor tijdschrift Moesson (2012) in El Atabal, o.a. met de heer Leon Pecasse (overl. 3-2-2015) en zijn vrouw Annie Geelen

Hedendaagse foto's