A.J. Duymaer van Twist, G.I. Bruce beiden gg. De middelbare koloniale landbouwschool en het Indisch landbouwmuseum

Deventer heeft weldegelijk een koloniaal verleden, maar met de A.J. Duymaer van Twiststraat en de G.I. Brucestraat komt het net tekort voor de term 'Indische buurt', tenminste drie straten die met elkaar verbonden zijn en een Indisch motief hebben.

Duymaer van Twist geboren te Deventer als zoon van een hoogleraar, werd advocaat en later politicus. In het midden van de negentiende eeuw leidde hij de gematigde liberalen (moderaten) in de Tweede Kamer. Als Kamerlid hield hij goed doorwrochte redevoeringen. In 1850-1851 was hij Tweede-Kamervoorzitter.
Van 1851 tot in 1856 was hij gouverneur-generaal in Nederlands-Indië, alwaar hij de werking van het cultuurstelsel onderzocht. Hij ontwikkelde zich tot voorstander van de geleidelijke afschaffing ervan. Hij had meer oog voor de belangen van de Nederlandse kolonisten dan voor die van het vaderland en kwam daardoor steeds meer in botsing met de minister van koloniën Charles Ferdinand Pahud. Vlak voor zijn vertrek kreeg hij te maken met klachten van de assistent-resident Eduard Douwes Dekker (later bekend als de schrijver Multatuli) over het optreden van de regent (inlandse hoofdman) van het district Lebak. Duymaer van Twist reageerde door Douwes Dekker over te plaatsen, die daarop ontslag nam. Hij weigerde Douwes Dekker nog te woord te staan en vertrok naar Nederland. Hierna keerde hij terug in het parlement, eerst vier jaar als afgevaardigde voor Amsterdam en daarna als senator voor Zuid-Holland. In laatstgenoemde functie speelde hij in 1875 een belangrijke rol bij een korte kabinetscrisis. 
Hij overleed op 78-jarige leeftijd te Rande in de gemeente Diepenveen, waar hij voor zijn terugkeer uit Nederlands-Indië het buitenhuis Nieuw Rande had laten bouwen. "Over de ruggen van de Indische koelies", zo schreef Multatuli venijnig. Van Twist heeft nooit op Multatuli's weergave van de zaak-Lebak, zoals verwoord in de roman Max Havelaar, willen reageren. (bron: wikipedia)

George Isaäc Bruce (Deventer, 9 oktober 1803 - Nieuwediep (aan boord van het korvet "Sumatra"), 30 december 1850) was een Nederlands politicus. Bruce was een Tweede Kamerlid voor Overijssel en een van de leidende gematigde liberalen vóór 1848. Hij was officier van justitie in Zwolle, Tweede Kamervoorzitter in de jaren 1845-1847 en daarna gouverneur van Overijssel. Hij werd benoemd tot gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, maar kort voor hij de Rede van Texel zou verlaten om naar Nederlands-Indië te vertrekken overleed hij. (bron: wikipedia)

Onderstaande foto's van de A.J. Duymaer van Twiststraat en de G.I. Brucestraat en het buitenverblijf Nieuw Rande, nu Hotel Gaia, zijn door Dick Rozing gemaakt op 15 juli 2022.

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/sporen/deventer#sigProId793ecd4e1b

Onderstaande foto's van de middelbare koloniale landbouwschool (nu appartementencomplex) en het Indisch landbouwmuseum (nu kinderdagverblijf en in restauratie) zijn door Dick Rozing gemaakt op 14 juli 2022.

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/sporen/deventer#sigProId0733386d1a