Max Havelaar

Zoeken naar begrippen

Begrippenlijsten

Term Definitie
Max Havelaar

Max Havelaar is een boek van Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwes Dekker), geschreven in 1859 in Brussel en voor het eerst gepubliceerd in 1860. De roman verhaalt over een man die ageert tegen het corrupte, indirecte regeringssysteem van Nederlands-Indië, dat de lokale elite vaak zijn gang liet gaan. Het werk heeft een grote invloed gehad op zowel de Nederlandse literatuur als de Nederlandse koloniale politiek. Max Havelaar geldt als een van de belangrijkste werken uit de canon van de Nederlandse literatuur. 

In de eenentwintigste eeuw wordt Max Havelaar nog steeds gerekend tot de belangrijkste literaire werken uit de Nederlandse literatuur en nog steeds veel gelezen. De verfilming (Fons Rademakers, 1976) van het boek heeft ervoor gezorgd dat de roman bij een nieuw publiek weer onder de aandacht werd gebracht. In Nederland werd in 1988 het keurmerk Max Havelaar opgezet voor koffie die eerlijk verhandeld is. In 2007 maakte toneelregisseur Ab Gietelink een toneelstuk over Max Havelaar.

Vrijwel jaarlijks verschijnen nieuwe drukken. In 2002 werd het boek door leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde op plaats 1 gekozen in de Canon van de Nederlandse letterkunde. In 2007 koos het ‘Nederlandse publiek’ het boek als derde in de door NRC Handelsblad georganiseerde verkiezing van het beste Nederlandstalige boek ooit (na 1 Ontdekking van de hemel van Harry Mulisch en 2 Het huis van de moskee van Kader Abdolah)

Bronnen
-   https://nl.wikipedia.org/wiki/Max_Havelaar_(boek) (geraadpleegd 28-4-2020)
-   https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_beste_Nederlandstalige_boeken (geraadpleegd 28-4-2020)

Vernoemingen Max Havelaar in straten (totaal aantal 9)
-   Havelaarstraat: Colijnsplaat, Velp (2)
-   Max Havelaardreef: Oosterhout (1)
-   Max Havelaarlaan: Amstelveen (1)
-   Max Havelaarstraat: Gouda, Zaandam, 's-Gravenhage (3)
-   Max Havelaarweg: Rotterdam (1)
-   Max Havelaarbrug: Capelle aan den IJssel (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 1228
Synoniemen: Havelaar