Overige Indische sporen

In dit lexicon vindt u lemma’s van Oost- en West-Indische straten die niet in de Oost- of West-Indische buurten liggen, maar wel degelijk met Oost- of West-Indie te maken hebben. Van elk lemma is een omschrijving gegeven. Voorbeeld: Woont u in de Multatulistraat of aan de Douwes Dekkerlaan dan zoekt u op ‘Multatuli’ of ‘Douwes Dekker’ en u krijgt een omschrijving te zien. Bij een lange omschrijving moet u het lemma links aanklikken en de totale beschrijving verschijnt. Onderaan ziet u hoe vaak het lemma vernoemd is en in welke combinatie (-straat, -laan, -weg, -plantsoen, -pad, etc.) het voorkomt.

U kunt ons helpen door straten te kandideren die volgens u een Oost- of West-Indische connotatie hebben. Stuurt u een e-mail naar ons en wij zoeken het uit voor u of nemen deze straat op in dit lexicon.

Deze lexicon is in ontwikkeling!

Zoeken naar begrippen

Begrippenlijsten

Term Definitie
Max Havelaar

Max Havelaar is een boek van Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwes Dekker), geschreven in 1859 in Brussel en voor het eerst gepubliceerd in 1860. De roman verhaalt over een man die ageert tegen het corrupte, indirecte regeringssysteem van Nederlands-Indië, dat de lokale elite vaak zijn gang liet gaan. Het werk heeft een grote invloed gehad op zowel de Nederlandse literatuur als de Nederlandse koloniale politiek. Max Havelaar geldt als een van de belangrijkste werken uit de canon van de Nederlandse literatuur. 

In de eenentwintigste eeuw wordt Max Havelaar nog steeds gerekend tot de belangrijkste literaire werken uit de Nederlandse literatuur en nog steeds veel gelezen. De verfilming (Fons Rademakers, 1976) van het boek heeft ervoor gezorgd dat de roman bij een nieuw publiek weer onder de aandacht werd gebracht. In Nederland werd in 1988 het keurmerk Max Havelaar opgezet voor koffie die eerlijk verhandeld is. In 2007 maakte toneelregisseur Ab Gietelink een toneelstuk over Max Havelaar.

Vrijwel jaarlijks verschijnen nieuwe drukken. In 2002 werd het boek door leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde op plaats 1 gekozen in de Canon van de Nederlandse letterkunde. In 2007 koos het ‘Nederlandse publiek’ het boek als derde in de door NRC Handelsblad georganiseerde verkiezing van het beste Nederlandstalige boek ooit (na 1 Ontdekking van de hemel van Harry Mulisch en 2 Het huis van de moskee van Kader Abdolah)

Bronnen
-   https://nl.wikipedia.org/wiki/Max_Havelaar_(boek) (geraadpleegd 28-4-2020)
-   https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_beste_Nederlandstalige_boeken (geraadpleegd 28-4-2020)

Vernoemingen Max Havelaar in straten (totaal aantal 9)
-   Havelaarstraat: Colijnsplaat, Velp (2)
-   Max Havelaardreef: Oosterhout (1)
-   Max Havelaarlaan: Amstelveen (1)
-   Max Havelaarstraat: Gouda, Zaandam, 's-Gravenhage (3)
-   Max Havelaarweg: Rotterdam (1)
-   Max Havelaarbrug: Capelle aan den IJssel (1)

Author - Dick Rozing
Hits - 1200
Synoniemen - Havelaar
Multatuli

Multatuli is een pseudoniem van Eduard Douwes Dekker. Onder het pseudoniem Multatuli schreef hij zijn bekende werk Max Havelaar of de Koffieveilingen der Nederlandsche Handelsmaatschappij (1860)Hij gebruikte het pseudoniem Multatuli, wat betekent: ‘ik heb veel geleden’.

Vernoemingen Multatuli in straten (totaal aantal 46)
-   Multatulihof: Arnhem, Gendringen, Grootebroek, Kaatsheuvel, Oss, 's-Gravenhage (6)
-   Multatulihove: Zoetermeer (1)
-   Multatulilaan: Alkmaar, Culemborg, Haren, Hilversum, Roosendaal, Sommelsdijk, Uithoorn, Vlissingen, Voorschoten (9)
-   Multatulipad: Oud-Beijerland (1)
-   Multatuliplaats: Nijmegen (1)
-   Multatuliplantsoen: Hengelo (1)
-   Multatuliplein: Leiden (1)
-   Multatulistraat: Breda, Brunssum, Doetinchem, Enschede, Gorinchem, Groningen, Harderwijk, Hellevoetsluis, Hoogezand, Oldenzaal, Ridderkerk, Rotterdam, 's-Gravenzande, 's-Gravenhage, Spijkenisse, Tiel, Vleuten, Vlijmen, Weert, Winschoten, Wormerveer, Zevenhuizen, Zutphen (23)
-   Multatuliweg: Almere, Delft, Muntendam (3)

Author - Dick Rozing
Hits - 1152
Synoniemen - Douwes Dekker