Overige Indische sporen

In dit lexicon vindt u lemma’s van Oost- en West-Indische straten die niet in de Oost- of West-Indische buurten liggen, maar wel degelijk met Oost- of West-Indie te maken hebben. Van elk lemma is een omschrijving gegeven. Voorbeeld: Woont u in de Multatulistraat of aan de Douwes Dekkerlaan dan zoekt u op ‘Multatuli’ of ‘Douwes Dekker’ en u krijgt een omschrijving te zien. Bij een lange omschrijving moet u het lemma links aanklikken en de totale beschrijving verschijnt. Onderaan ziet u hoe vaak het lemma vernoemd is en in welke combinatie (-straat, -laan, -weg, -plantsoen, -pad, etc.) het voorkomt.

U kunt ons helpen door straten te kandideren die volgens u een Oost- of West-Indische connotatie hebben. Stuurt u een e-mail naar ons en wij zoeken het uit voor u of nemen deze straat op in dit lexicon.

Deze lexicon is in ontwikkeling!

Zoeken naar begrippen

Begrippenlijsten

Term Definitie
Douwes Dekker

Eduard Douwes Dekker werd geboren in de Korsjespoortsteeg (tegenwoordig nummer 20) in Amsterdam als vierde van vijf kinderen van een doopsgezinde familie: de andere kinderen waren Catharina (1809-1849), Pieter Engel (1812-1861), Jan (1816-1864), en Willem (1823-1840). Zijn vader, Engel Douwes Dekker, was een scheepskapitein afkomstig uit de Zaanstreek. Hij bezocht de Latijnse school aan het Singel, een voorloper van het huidige Barlaeus Gymnasium. Na twee of drie jaar verliet hij de Latijnse school zonder diploma, waarna hij enige tijd als jongste bediende in een textielzaak werkte. In 1838 reisde hij aan boord van het schip waar zijn vader het gezag over voerde naar Nederlands-Indië, waar ze in 1839 aankwamen in de hoofdplaats Batavia. Aldaar trad hij in dienst van het Nederlands Bestuur als commies van de Algemene Rekenkamer. In de daaropvolgende jaren maakte hij gestaag promotie als bestuursambtenaar, al beviel het financiële werk hem maar matig. Batavia, waar hij de eerste anderhalf jaar – los van het Nederlandse, kleinburgerlijke milieu – een vrolijk en afwisselend leven leidde, begon hem steeds meer tegen te staan. Omdat hij bovendien (speel)schulden had gemaakt, solliciteerde hij bij de gouverneur-generaal naar een post in een buitengewest.

Author - Dick Rozing
Hits - 1032
Synoniemen - Multatuli