Op 17 februari 2020 opende Koning Willem-Alexander het Multatuli-jaar in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hij onthulde een gedenksteen ter ere van Eduard Douwes Dekker. We vieren namelijk de 200e geboortedag van onze schrijver. Multatuli het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker schreef het boek Max Havelaar, of De koffijveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappij in 1859 in Brussel en het werd uitgegeven door uitgeverij J. De Ruyter te Amsterdam in 1860. 
Door het coronavirus is het Multatuli Museum voor het publiek tot en met 1 juni 2020 gesloten.

Het Team Onze Indische buurten kreeg van volgers de vraag of Eduard Douwes Dekker of Multatuli en zijn werk Max Havelaar eigenlijk wel zijn vernoemd in straatnamen. We hebben het voor u onderzocht. Geen van de drie namen ligt in een Indische buurt, maar de namen zijn wel degelijk vernoemd. Uiteraard treft u de straten aan in Schrijversbuurten. De drie namen zijn onlosmakelijk met Nederlands-IndiĆ« verbonden en op de website https://indischebuurten.nl/lexicon/overige-indische-sporen vindt u beschrijvingen van deze namen. Maar welke van de drie namen is nu het populairst als straatnaam?

-   Max Havelaar is 9 keer vernoemd en komt onder andere in Den Haag en Rotterdam voor.
-   Eduard Douwes Dekker komt 16 keer voor, waaronder in Utrecht, Amsterdam en Dordrecht. Opvallend genoemd op Goirle na alleen in plaatsen in de Randstad.
-   Multatuli spant de kroon. 46 plaatsen in Nederland, veelal middelgrootte provinciesteden hebben een Multatulistraat, -laan, -hof, of -weg.

Zijn we een straat vergeten? Stuurt u ons een e-mail en het komt goed.