Indische buurt bedacht tijdens de bezetting

Door Kees van Lohuizen en Dick Rozing

Ede vlak na de oorlog
Nederland en ook Ede kwamen gehavend uit de oorlog. Ede was de op één na grootste gemeente van Nederland, met toen ongeveer 40.000 inwoners verdeeld over 7 dorpen en het buitengebied. In het dorp Ede woonden ongeveer 18.000 mensen. In 1944 waren er echter ook nog evacuees uit Den Haag en Scheveningen gekomen waar, op last van de Duitsers, huizen waren afgebroken om vrij schootsveld te krijgen. In september veranderde de situatie drastisch door de Slag bij Arnhem. Voorafgaand aan de luchtlandingen was een deel van het dorp gebombardeerd en kort daarna moesten ongeveer 150.000 bewoners van Arnhem, Renkum, Wageningen en Bennekom evacueren waarvan een aanzienlijk deel in Ede terecht kwam. Naast de “regulaire” onderduikers waren er na de luchtlandingen ook nog een paar honderd parachutisten ondergedoken in en om Ede. Eind 1945 waren de meeste “vreemdelingen” weer weg evenals onze bevrijders, maar Ede was wel anders geworden.

De bouw van de Indische buurt
Op 21 oktober 1947 ontving de gemeente per telegram goedkeuring van het ministerie voor de bouw van 152 montagewoningen. De volgende dag berichtte de gemeente aannemer Dura uit Rotterdam dat het werk aan hem was gegund voor een bedrag van ƒ1.796.000,-. Deze woningen, met een grondoppervlak van 6 x 7 m2, waren aan de oostzijde van de wijk gepland. Alle muren en vloeren waren van slakkenbeton. Buitenmuren waren 18 cm dik en hadden geen spouw zodat de vorming van condens, en ’s winters ijs, normaal was. De zolder was vanuit de slaapkamer bereikbaar via een vlizotrap. Naar traditie was er ook een kelder: 1,90 x 280 m2. Het was één van de allereerste projecten van montagebouw in Nederland waar de minister van Wederopbouw en Volkshuisvesting, J. in ’t Veld, eind november persoonlijk kwam kijken.

Bovenstaande is een zeer korte weergave van het gehele artikel dat de heer Van Lohuizen heeft geschreven voor het boek Onze Indische buurten. 

De historische afbeeldingen zijn van de Vereniging Oud Ede en de heer Kees van Lohuizen.

Historische foto's

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/buurten/ede#sigProIdc878645e53

Hedendaagse foto's Indische buurt - geografisch (Dick Rozing)

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/buurten/ede#sigProId491ec636c7

Hedendaagse foto's Indische buurt - generaals (Dick Rozing)

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/buurten/ede#sigProIdd0fde8848c

Pelitawoningen

Ede was de eerste gemeente die woningen bouwde voor repatrianten uit Nederlands-Indië. Op 22 juli 1948 kreeg mevrouw Kruisdijk-Boom uit handen van luitenant-admiraal Helfrich en minister Goetzen de sleutel.

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/buurten/ede#sigProIdf4686b0456