Beverwijk – Mannen uit de gemeente geëerd

Door Victorien Koningsberger

Voor de stad Beverwijk zijn de Koninklijke Hoogovens aan de monding van het Noordzeekanaal van grote invloed geweest. Het staalbedrijf, dat na de Tweede Wereldoorlog met prioriteit weer werd opgebouwd, zorgde voor grote werkgelegenheid in de regio. Om de medewerkers van de Hoogovens te huisvesten, bouwde de gemeente nieuwe woonbuurten. Eén van deze nieuwe buurten betreft de Indische buurt in Beverwijk. Sinds begin jaren vijftig dragen de straten die uitkomen op het Kuenenplein de namen van gesneuvelde Beverwijkse militairen tijdens de dekolonisatieoorlog in het voormalig Nederlands-Indië. Daarnaast zijn er in deze periode ook enkele West- en Oost-Indische vernoemingen in de buurt ontstaan. Midden op het plein in het Kuenenkwartier staat sinds de jaren negentig bovendien het Indië-monument. 

Ontstaan van de Indische buurt

Al aan het begin van de oorlog startte de bouw van nieuwe woningen. Straten nabij de Arendsweg kregen de namen van gesneuvelde Beverwijkse militairen in 1940. Tijdens de wederopbouwperiode werden noordoostelijk van de Grote Houtweg nogmaals straten genoemd naar overleden militairen. Wederom mannen uit Beverwijk, waarvan ditmaal een negental dat was gesneuveld in het voormalig Nederlands-Indië. Met de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië nog vers in het geheugen werd daartoe besloten door de gemeenteraad op 16 mei 1950. Het gaat om de mannen J. Schuurman, J.H. Hilbers, A.G. Dekker, A.P. de Wit, H.J. Numan, J.P.A. van der Pal, A.W. Bremmers, J.J. Wester en W. Soeteman. Twee jaar later kregen andere straten in de buurt namen die refereren aan eilanden in Oost- en West-Indië, te weten de Insulindestraat, waaraan grenzen de Javastraat, Sumatrastraat, Borneostraat en Celebesstraat, en de Antillenstraat en Surinamestraat niet ver hier vandaan. ‘Men is uitgegaan van de gedachte aan grote gebieden, die door stamverwantschap of door de invloed van de Nederlandse cultuur ons volk bijzonder na staan.’, zo beargumenteerde het college van Burgemeester en Wethouders. De keus voor de straatnamen destijds was enerzijds om de plaatsgenoten te eren, anderzijds mogelijk als stellingname in het lopende dekolonisatieconflict.

Het uitgebreide artikel van Viktorien Koningsberger staat in het boek Onze Indische buurten. Dit komt later uit! (noten en bronnen zijn daarin opgenomen)

Beverwijkse militairen die in de Bersiap-periode zijn gesneuveld

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/buurten/beverwijk#sigProId5694e926db

Historische afbeeldingen (Noord-Hollands Archief)

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/buurten/beverwijk#sigProIdaf5c8a01f0

Hedendaagse afbeeldingen (fotograaf Dick Rozing)

Bijzonder aan deze Indische buurt is dat straten met geografische namen naast de straten liggen met namen van jonge mannen die tijdens de WO II en de Bersiap-periode in Nederlands-Indië zijn omgekomen. Vandaar ook enkele foto's van het Oorlogsmonument met daarop hun namen.

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/buurten/beverwijk#sigProId14f66716b9