Leersum - Lomboklaan

Door Jan van der Kloes en Dick Rozing

De Lomboklaan, de statige laan zoals we die nu kennen, was in 1824 een pad waarlangs de schapen naar de heide werden gedreven, een zogenoemde schapendrift. Waar de Hoflaan uitkomt op de Rijksstraatweg begon dit zandpad.

E.J.Demoed schrijft het in zijn boek ‘In een lieflijk landschap’ (1974) over de Lomboklaan: "De naam Lomboklaan is ontleend aan de naam van het grondgebied Lombok. Omtrent de naam bestaat een legende, die verhaalt dat een man, die gehoord had van de oorlogen en onlusten in Nederlands-lndië, de laan opliep en zijn geweer op de heuvel leegschoot en daarbij de naam Lombok uitriep. De gronden aan de noordkant van de Rijksstraatweg, die aan de nabij gelegen hofstede De Hof behoorden, waren in 1896 gekocht door H.G. van Dam, deurwaarder uit Wijk bij Duurstede. In die tijd waren hier voornamelijk heidevelden, die door Van Dam werden ontgonnen en waarop bossen werden aangelegd. De Lomboklaan ontstond als een oprijlaan loodrecht in noordelijke richting en kwam uit op een heuveltop. Hierop werd in 1904 een uitzichttoren gebouwd. Aan weerszijden van de laan werd een rij bomen geplant, die tot nu toe nog een rijke stoffering langs de laan vormt. Het goed viel in 1925 als aaneengesloten grondbezit uiteen toen de zoon H.H. van Dam het bezit in percelen verkavelde en aan verschillende personen verkocht om aan weerszijden van de laan villa’s te kunnen bouwen. Tot 1962 hebben er aan het begin van de Lomboklaan bij de Rijksstraatweg vier decoratieve tuinvazen gestaan, die de ingang markeerden, twee kleintjes aan de buitenkant en twee grote aan de binnenkant. De laan kon door middel van een ketting die tussen deze vazen was bevestigd, worden afgesloten."

De folly bovenaan de Lomboklaan of Lombokheuvel is bekend als de Lombok Pyramide of Uilentoren. In 1904 werd naar het ontwerp van architect J. Pothoven Azn. deze toren gebouwd. De eerste steen is op 10 mei 1904 door de 12-jarige Cornelis van Dam gelegd. Sinds 1926 is de toren in het bezit van de gemeente Leersum.

Bronnen:

http://historischleersum.nl/lomboklaan/