Vrijdagmiddag 20 september jl. presenteerde de Molukse Wijkraad, Dewan Maluku Capelle (DMC), het foto- en gedenkboek Panggajo van woonoord naar woonwijk. In het ontmoetingscentrum Nunu Mahua aan de rand van de Molukkenbuurt waren bijna 200 buurtbewoners en genodigden op dit evenement afgekomen. Op deze prachtige nazomerse dag nam de temperatuur in het ontmoetingscentrum tropische waarden aan. Gastheer van deze middag was oud-woonoordbewoner Rocky Tuhuteru. Het eerste exemplaar van Panggajovan woonoord naar woonwijk werd overhandigd aan burgemeester Peter Oskam. In zijn toespraak ging hij in op de hechte band tussen Molukkers en de gemeente Capelle aan den IJssel. Burgemeester Oskam had ook een nieuwtje. Namens de gemeente is een kunstenaar bezig een beeld te maken die de verbondenheid weergeeft.
Diverse sprekers waaronder de voorzitter van de DMC, Richard Thenu en de voorzitter van de Werkgroep Gedenkboek, Ron Kakiailatu vertelden over de totstandkoming van het boek. Het was een emotioneel proces van ruim een jaar geweest, waarbij het idee om alle verhalen en foto's in een boek te vangen van maximaal 80 pagina's al snel werd verlaten. Zo veel verhalen en foto's maakten dat dit hardcover boek 392 pagina's dik werd. De Werkgroep Gedenkboek bestaande uit Cor Lalihatu, Paul Weyling, Christien Hetharia, Hendrik Hetharia, Simon Abraham, Bernard Tentua, Ron Kakiailatu en de jonge gangmaker Roy Thenu kregen hulp en ondersteuning van Nanneke Wigard (Moluks Historisch Museum), die de eindredactie deed en Nus Tahitu, die zorgde voor de opmaak en vormgeving.
https://indischebuurten.nl/nieuws/feestelijke-boekpresentatie-panggajo-van-woonoord-naar-woonwijk#sigProId29743d2734
Het foto- en gedenkboeket foto- en gedenkboek Panggajo van woonoord naar woonwijk. De geschiedenis van Molukkers in Capelle aan den IJssel 1958-2018 toont de hechte band tussen Molukkers en de gemeente Capelle aan den IJssel. De samenstellers nemen u mee aan de hand van verhalen en foto's van drie generaties Molukkers en Nederlandse betrokkenen in deze veelbewogen geschiedenis. De 'Actie Wassenaar' in 1970 en de huisvesting in de jaren 80 komen aan bod, maar ook wat 'Moluks-zijn' en gemeenschapszin vandaag de dag betekenen.
Zangeres Esther Nijhove zong het prachtige Unforgettable en de Tifagroep sloot het officiële gedeelte af. Daarna ontstond er een lange rij van bewoners en geïnteresseerden die hun bestelde boek konden afhalen, maar Panggajo ging ook in de vrij verkoop als warme broodjes over de tafel. Wilt u nog in het bezit komen dan moet u er snel bij zijn. Er zijn 500 exemplaren gedrukt en op is op!
gedeelte af.