West-Indische buurt in montagebouw
Door: Victorien Koningsberger
In 1946 kwamen de eerste Indische repatrianten via de haven van IJmuiden aan in Nederland.
Enkelen van hen verbleven kort na aankomst in de landhuizen Duin & Kruidberg en Kennemergaarde, op de grens van de Kennemerduinen en het forensendorp Santpoort-Noord. Als antwoord op de naoorlogse woningnood verrezen enkele jaren later in het dorp nieuwe woningen. Het werd de West-Indische buurt, met straatnamen vernoemd naar eilanden en plaatsen in West-Indië. Tien jaar later, bij de uitbreiding van de buurt, werd bij de straatnamen gerefereerd naar gouverneurs-generaal, militairen en zeehelden met een reputatie ontleend aan de koloniën. Een opmerkelijke keuze, net na de beëindiging van de koloniale verhoudingen.
Wederopbouw en uitbreiding
Onder centrale regie van de overheid was het land in de jaren veertig en vijftig wederopgebouwd. Het was een periode van schaarste, maar ook van optimisme en vernieuwing. Net als veel andere gemeenten had Velsen een wederopbouw- en uitbreidingsplan nodig. Voor het ontwerp vroeg de gemeente, door een merkwaardig en niet terug te draaien misverstand, zowel Willem Marinus Dudok als Willem van Tijen. Het tweetal gerenommeerde architecten moest hierdoor noodgedwongen samenwerken. De gemeente stelde Dudok verantwoordelijk voor het bebouwingsplan van Nieuw-IJmuiden, dat een centrumfunctie kreeg voor de gehele gemeente. Van Tijen, en later zijn assistent Willem Wissing, nam samen met Huig Maaskant de overige gemeentekernen voor zijn rekening. Velsen-Noord aan de overzijde van het Noordzeekanaal werd het belangrijkste woongebied voor werknemers van de omringende industrieën, Santpoort-Noord een forensendorp, Santpoort-Zuid en Driehuis villawijken. Het oude Velsen bleef intact, net als de buitenplaatsen en natuurgebieden.
Forensendorp
Het gehucht Santpoort ontstond in de Middeleeuwen in de Kennemerduinen met flink wat herbergen rondom de kruising Hoofdstraat en Huis ten Biltstraat. Reizigers maakten gebruik van de Hoofdstraat, toen nog de Heereweg geheten, op de route Haarlem-Alkmaar. In het verder agrarische gebied waren blekerijen en buitenplaatsen aangelegd. Eind negentiende eeuw kwam de bloembollenteelt op in de regio. De aanleg van de spoorlijn Haarlem-Alkmaar, de bouw van een treinstation (nu Santpoort-Zuid) en de komst van de stoomtrein betekende dat vermogende forensen uit Amsterdam en Haarlem zich hier vestigden. Santpoort ontwikkelde zich hierdoor tot forensendorp. Naast villabouw ontstonden in de jaren twintig en dertig woonwijken ten westen van de Hagelingerweg. Het driehoekige gebied aan de oostzijde van deze weg, tussen de Hoofdweg en de nieuw aangelegde rondweg de Santpoortse Dreef in, werd in de naoorlogse jaren bebouwd. In ruim tien jaar tijd verrees hier op voormalig tuinbouwgrond de West-Indische buurt.
Ontstaan van de Indische buurt
In het najaar van 1950 verscheen in de IJmuider Courant de korte aankondiging Nieuwe namen in Santpoort: ‘De nieuwe straten, die zijn aangelegd tussen de Hagelingerweg en de Hoofdstraat in Santpoort, ten Noorden van de Overbildtweg zullen genoemd worden naar eilanden en plaatsen in “De West”. Het worden de Antillenstraat, Surinamestraat, Arubastraat, Bonairestraat, Curaçaostraat, Sabastraat, St. Eustatiusstraat, St. Martinstraat en Paramaribostraat.’ Een jaar eerder startte de gemeente al met de aanleg van de straten. De woningen werden gebouwd volgens de niet-traditionele bouwmethode Elementenbouw Krabo. Door het gebruik van prefab bouwelementen was de inzet van arbeid op de bouwplaats minimaal, en daarmee het bouwproces goedkoper. De plaatselijke krant plaatste een foto van een bouwplaats waar West-Indië in montagebouw verrees: ‘Een grote kraan stelt de onderdelen van een complex van 142 woningen, waaronder 76 duplex-woningen, dat de woningnood in Velsen en speciaal Santpoort kan helpen verlichten. De straten krijgen namen uit de West-Indische Archipel.’
Het hele artikel over de Indische buurt in Velsen geschreven door Victorien Koningsberger komt in het boek Onze Indische buurten! Volg hiervoor deze website of onze Facebookpagina Indische buurten.
Historische afbeeldingen
- Hoofdstraat, 1-1983 Hoofdstraat, 1-1983
- Antillenstraat, 1-1983 Antillenstraat, 1-1983
- Hagelingerweg, 10-1980 Hagelingerweg, 10-1980
- Antillenstraat, 12-1985 Antillenstraat, 12-1985
- Antillenstraat, 1978-1982 Antillenstraat, 1978-1982
- Antillenstraat (rechts) en Hoofdstraat (links) Antillenstraat (rechts) en Hoofdstraat (links)
- Santpoort-Noord, 1946 Santpoort-Noord, 1946
- Santpoort-Noord, 1946 Santpoort-Noord, 1946
- Santpoort-Noord, 1952 Santpoort-Noord, 1952
- Santpoort-Noord, 10-1964 Santpoort-Noord, 10-1964
- Santpoortse Dreef, 5-1988 Santpoortse Dreef, 5-1988
- Santpoortse Dreef, 8-1987 Santpoortse Dreef, 8-1987
- Santpoortse Dreef, 8-1987 Santpoortse Dreef, 8-1987
- Surinamestraat, 7-1973 Surinamestraat, 7-1973
https://indischebuurten.nl/buurten/velsen#sigProId971d51ec15
Hedendaagse afbeeldingen
https://indischebuurten.nl/buurten/velsen#sigProIdccaabf7634