Fruitkwekerij Insulinde wordt Indische buurt

Door Marc de Bruijn

Tachtig jaar Soendastraat, zo’n beetje de laatst gebouwde straat in de Indische buurt in Heemstede. Hoe is dat zo gekomen?

Uitbreidingsplan 1912
Om de woningbouw in goede banen te leiden en verrommeling en enkel lintbebouwing langs doorgangswegen te voorkomen waren grote of snelgroeiende gemeentes (als Heemstede) in de Woningwet van 1901 verplicht gesteld om een Uitbreidingsplan op te stellen, waarlangs wegenaanleg en de bouw van wijken zou plaatsvinden.

Joseph Cuypers en Jan Stuyt, die het raadhuis in Heemstede hadden gebouwd, kregen in 1908 de opdracht om zo’n plan voor Heemstede te maken. Ze schetsten een groene tuinstad, met voor ieder huis een voortuin. Het plan werd goedgekeurd in 1912 en is vrijwel volledig uitgevoerd in de jaren twintig en dertig. Dit plan en de bouwdrift in die jaren hebben ervoor gezorgd, dat Heemstede van alle gemeentes in Nederland het hoogste percentage jaren-dertigwoningen heeft en dat maakt het zo’n gewilde woonomgeving.

Insulinde wordt Indische Buurt
Maar de grond waarop het bouwplan werd getekend, was al in gebruik. Aan wat nu de Laan van Insulinde is tot aan de Molenwerfslaan lag de fruitkwekerij Insulinde met vruchtbomen en druivenkassen. Eigenaar was oud-Indiëganger en gemeenteraadslid A.P. Audretsch die de naam meenam uit de Oost en de Max Havelaar van Multatuli: ’...'t prachtig rijk van INSULINDE dat zich daar slingert om den evenaar, als een gordel van smaragd...’  Deze kwekerij werd in februari 1923 gekocht door de gemeente Heemstede.

Straatnamen
In juni 1923 kregen de eerste straten hun namen. Ze werden vernoemd naar delen van de ‘gordel van smaragd’: Javalaan, Lombokstraat, Celebesstraat, Sumatrastraat, Timorstraat, Laan van Insulinde, Borneostraat, Balistraat.

Het totale verhaal over de Indische buurt van Heemstede verschijnt in het boek Onze Indische buurten. Volg de website en onze Facebookpagina Indische buurten voor de verschijningsdatum.

Historische foto's

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/buurten/heemstede#sigProId15d2884aa7

Hedendaagse foto's 

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/buurten/heemstede#sigProIdaaedb90930