Uit woningnood geboren

Door Jan Peter van 't Sant en Hans Molenaar

De Indische Buurt in Zeist
In 1937 verscheen het Uitbreidingsplan voor de gemeente Zeist. Men ging toen uit van 64.000 inwoners in 1980 (achteraf bijna correct voorspeld). Uitbreidingen werden vastgelegd in gebieden grenzend aan de bestaande kernen in de gemeente. Zo zou er voldoende ruimte blijven voor groen. Eén van de gebieden die werden bestemd voor woningbouw zou later de Indische Buurt worden in de al vroeger deels bebouwde wijk Dijnselburg. De Buurt zou komen tussen de Nepveulaan en de spoorlijn van de Nederlandse Centraal-Spoorweg-Maatschappij langs de Bergweg, op de plek waar volgens een zogenaamde Kraalkaart uit 1925 de ‘Oude schietbaan’ en 2 voetbalvelden lagen.

De eerste huizen werden in 1942 gerealiseerd. Het gros van de huizen werd pas na de oorlog gebouwd. De straatnaamgeving begon in 1941. Alleen de belangrijkste eilanden werden vernoemd: Bali-, Borneo-, Java- en Sumatralaan. Oorspronkelijk is er ook een Celebeslaan geweest.

De foto's van alle straten in de Indische buurt zijn gemaakt op 16 juni 2015. Ook de naar Fransen van de Putte genoemde laan heeft een Indische relatie.

Het gehele artikel van de auteurs komt in het boek Onze Indische buurten. Volg deze website en onze Facebookpagina Indische buurten voor de verschijningsdatum.

Historische foto's Indische buurt

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/buurten/zeist#sigProId1938279966

Hedendaagse foto's Indische buurt 

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/buurten/zeist#sigProIde7f8b5b7c4

Historische foto's Indische sporen

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/buurten/zeist#sigProId97eca8d38d

Indisch sporen: Fransen van de Puttelaan en Spathodea

View the embedded image gallery online at:
https://indischebuurten.nl/buurten/zeist#sigProId6986d12b7c