Aruba

Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
Aruba

Aruba - pm

De Ameridianen
De eerste bewoners van het eiland waren de Caquetio Indianen van de Arawak stam. Zij kwamen van het Zuid-Amerikaanse vasteland. In het preceramische tijdperk waren zij jagers, vissers en verzamelaars die van de zee afhankelijk waren om te overleven. Ze maakten hun gereedschap van stenen en schelpen en gebruikten ook aardewerk. In kleine familiegroepen werd er langs de kust van Aruba gevist. De eerste vijf grote Indianendorpen verbouwden maïs en yucca. De Indianen hadden een speciale ceremonie voor hun doden die was gebaseerd op een hiërarchisch sociaal-politiek systeem.

De Spaanse overheersing
De Spaanse ontdekkingsreiziger Alonso de Ojeda ontdekte Aruba in 1499 en claimde het als Spaans grondgebied. Hij noemde het La Isla de Los Gigantes, oftewel het eiland van de Reuzen, naar de lange Indianen die op het eiland woonden. Na een decennium werd Aruba’s naam veranderd in Isla Inutil, ׳nutteloos eiland׳, omdat er geen goud of schatten waren gevonden door de Spanjaarden. In 1513 maakten de Spanjaarden de Indiaanse bevolking tot slaven en werden zij aan het werk gezet op Haiti en de Dominicaanse Republiek, dat toen Spaans grondgebied was. In 1515 kwamen een aantal Indianen terug die zich vestigde op het vasteland en kleine dorpjes stichten op het noordelijke deel van het eiland. Toen de Spanjaarden terugkeerden, werden de Indianen aan het werk gezet. Veel Indianen vertrokken in de 17e eeuw naar het Zuid-Amerikaanse vasteland. Aan het begin van de 19e eeuw vormden de Indianen ongeveer een derde van de 1.700 inwoners op het eiland. Volgens historici zijn de laatste Indianen in 1862 overleden.

De Nederlandse overheersing
In 1636 bezette Nederland Aruba vanwege de strategische ligging van het eiland. De Nederlanders konden zo hun zout beschermen en een marinebasis in het Caribisch gebied stichten tijdens de 80 jarige oorlog met Spanje. Dankzij de Nederlandse West-Indische Compagnie op het naburige eiland Curaçao vorderde de economische ontwikkeling op Aruba.  Aruba bleef in Nederlandse handen, met een korte onderbreking in 1805-1816 tijdens de Napoleontische oorlogen.

Bronnen

-           pm

Vernoemingen in Indische buurten (aantal keren)
Aruba (1), Arubadreef (1), Arubalaan (2) Arubapad (1), Arubapier (1), Arubastraat (18), Arubaweg (1). Totaal 25.

Author - Dick Rozing
Hits - 64